Aquest pa és ideal per iniciar-se en el món del pa !!!
Ja veureu que no costa gens i es fa amb ingredients que podeu trobar a qualsevol supermercat.
Només té 5 ingredients i necessitarem també una olla de pirex, o ferro colat, porcellana etc, per coure el pa al forn.
La farina que farem servir és l'anomenada de força. No serveix la que fem servir pels pastissos. Un cop agafeu el truqui de com va el pa, podeu experimentar fent barreges de farines, amb farina integral o de sègol ("centeno")
El llevat tampoc serveix el llevat Royal, el de la caixa vermella. Heu de comprar llevat de forner, ja sigui en pastilles o sec, que també podeu trobar a qualsevol supermercat. Si us sobra, el llevat en pastilles es pot congelar. També hi ha forners que en venen, però les pastilles són força grans.
Un detall important és que el pa es posa al forn, dins una olla de pyrex i el forn ha d'estar fred, sense pre-escalfar
Ingredients:
Preparació
Ja veureu que no costa gens i es fa amb ingredients que podeu trobar a qualsevol supermercat.
Només té 5 ingredients i necessitarem també una olla de pirex, o ferro colat, porcellana etc, per coure el pa al forn.
La farina que farem servir és l'anomenada de força. No serveix la que fem servir pels pastissos. Un cop agafeu el truqui de com va el pa, podeu experimentar fent barreges de farines, amb farina integral o de sègol ("centeno")
El llevat tampoc serveix el llevat Royal, el de la caixa vermella. Heu de comprar llevat de forner, ja sigui en pastilles o sec, que també podeu trobar a qualsevol supermercat. Si us sobra, el llevat en pastilles es pot congelar. També hi ha forners que en venen, però les pastilles són força grans.
Un detall important és que el pa es posa al forn, dins una olla de pyrex i el forn ha d'estar fred, sense pre-escalfar
Ingredients:
- 310 gr de farina de força
- 175 ml d'aigua ( si pot ser mineral)
- 1 cullerada d'oli
- 1 sobre de llevat sec o 15 gr de llevat en pastilla
- 1 culleradeta de sal
- Opcionalment, nous ( 100 gr) o llavors de sèsam, pipes, carbassa, perles de xocolata.
Preparació
- Escalfar 30 s l'aigua i abocar-la en un bol
- Afegir l'oli
- Afegir el llevat i dissoldre en l'aigua
- Afegir la farina i després la sal. La sal que no caigui sobre el llevat, ja que alenteix el llevat del pa
- Barrejar tot plegat amb una cullerada de fusta o una silicona. Un cop barrejat, tapar el bol amb un film
- Ara heu de decidir si voleu fer el pa aviat o al dia següent Si decidiu fer-ho al dia següent, introduir a la nevera durant 12 o 14 hores, fins que dobli el volum
- Si ho voleu pel mateix dia, deixar a temperatura ambient durant unes 2,5 hores ( a l'estiu pot tardar una mica menys i a l'hivern una mica més). Més o menys fins que dobli el volum
- Passat el temps indicat, enfarineu sobre una superfície de treball ( una fusta o el màrmol de la cuina), treure la massa del bol i donar-li forma de bola
- Agafar una olla de pyrex, untar-la amb oli, col.locar la massa a sobre.
- Pintar la massa de pa amb oli i espolsar una mica de farina a sobre. Fer uns talls a la massa.
- Tapar l'olla amb la tapa i introduir al forn, que ha d'estar FRED.
- Un cop dintre el forn, encenem el forn a 220º i el tenint aproximadament uns 40-45 minuts. Podem saber que el pa es cuit, si li donen un copet i sona com buit.
- Passat aquest temps, podem destapar l'olla i deixar el pa 5 minuts més perquè agafi més color.
- Treure l'olla del forn. Vigilar perquè crema bastant.
- Treure el pa de l'olla i deixar refredar sobre una reixeta.
- Consumir i gaudir !!!!
- En aquest cas, com veieu jo el vaig fer de nous
- Podeu experimentar amb diferents farines o llavors. Recordeu que la farina de blat de moro no es panificable.
- També podeu fer les versions salades, afegint ceba fregida (tipus ikea), trossets de pernil de jabugo, olives negres, olivada, sobrassada, formatge ( tot alhora no eehhhhh)
- Podeu doblar les quantitats, si voleu fer pa més grans, això si respectant les proporcions
- En aquest cas, jo he donat forma de bola, però podeu fer panets més petits, donar forma de barreta etc..
Comentaris
I aquesta recepta és molt fàcil de fer, ara ja no tenim excusa per no fer pa a casa ;)