Passa al contingut principal

Pa per principiants

Aquest pa és ideal per iniciar-se en el món del pa !!!

Ja veureu que no costa gens i es fa amb ingredients que podeu trobar a qualsevol supermercat.
Només té 5 ingredients i necessitarem també una olla de pirex, o ferro colat, porcellana etc, per coure el pa al forn.

La farina que farem servir és l'anomenada de força. No serveix la que fem servir pels pastissos. Un cop agafeu el truqui de com va el pa, podeu experimentar fent barreges de farines, amb farina integral o de sègol ("centeno")
















El llevat tampoc serveix el llevat Royal, el de la caixa vermella. Heu de comprar llevat de forner, ja sigui en pastilles o sec, que també podeu trobar a qualsevol supermercat. Si us sobra, el llevat en pastilles es pot congelar. També hi ha forners que en venen, però les pastilles són força grans.

Un detall important és que el pa es posa al forn, dins una olla de pyrex i el forn ha d'estar fred, sense pre-escalfar

Ingredients:
  • 310 gr de farina de força
  • 175 ml d'aigua ( si pot ser mineral)
  • 1 cullerada d'oli
  • 1 sobre de llevat sec o 15 gr de llevat en pastilla
  • 1 culleradeta de sal
  • Opcionalment, nous ( 100 gr) o llavors de sèsam, pipes, carbassa, perles de xocolata.

Preparació
  • Escalfar 30 s l'aigua i abocar-la en un bol
  • Afegir l'oli
  • Afegir el llevat i dissoldre en l'aigua
  • Afegir la farina i després la sal. La sal que no caigui sobre el llevat, ja que alenteix el llevat del pa
  • Barrejar tot plegat amb una cullerada de fusta o una silicona. Un cop barrejat, tapar el bol amb un film
  • Ara heu de decidir si voleu fer el pa aviat o al dia següent Si decidiu fer-ho al dia següent, introduir a la nevera durant 12 o 14 hores, fins que dobli el volum
  • Si ho voleu pel mateix dia, deixar a temperatura ambient durant unes 2,5 hores ( a l'estiu pot tardar una mica menys i a l'hivern una mica més). Més o menys fins que dobli el volum
  • Passat el temps indicat, enfarineu  sobre una superfície de treball ( una fusta o el màrmol de la cuina), treure la massa del bol i donar-li forma de bola
  • Agafar una olla de pyrex, untar-la amb oli, col.locar la massa a sobre.
  • Pintar la massa de pa amb oli i espolsar una mica de farina a sobre. Fer uns talls a la massa.
  • Tapar l'olla amb la tapa i introduir al forn, que ha d'estar FRED
  • Un cop dintre el forn, encenem el forn a 220º i el tenint aproximadament uns 40-45 minuts.  Podem saber que el pa es cuit, si li donen un copet i sona com buit.
  • Passat aquest temps, podem destapar l'olla i deixar el pa 5 minuts més perquè agafi més color.
  • Treure l'olla del forn. Vigilar perquè crema bastant. 
  • Treure el pa de l'olla i deixar refredar sobre una reixeta.
  • Consumir i gaudir !!!!
Més consells !!!!
  • En aquest cas, com veieu jo el vaig fer de nous
  • Podeu experimentar amb diferents farines o llavors. Recordeu que la farina de blat de moro no es panificable.
  • També podeu fer les versions salades, afegint ceba fregida (tipus ikea), trossets de pernil de jabugo, olives negres, olivada, sobrassada, formatge ( tot alhora no eehhhhh)
  • Podeu doblar les quantitats, si voleu fer pa més grans, això si respectant les proporcions
  • En aquest cas, jo he donat forma de bola, però podeu fer panets més petits, donar forma de barreta etc..

Comentaris

Gemma ha dit…
El pa de nous m'encanta, queda boníssim!
I aquesta recepta és molt fàcil de fer, ara ja no tenim excusa per no fer pa a casa ;)
Pa de nous, i miraculós...irresistible Lina! Petons!
Judith ha dit…
gràcies per participar al Memòries, m'emporto el pa pel recull! petonets

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que