Passa al contingut principal

Cretes a la japonesa. Gyozas.

M'agrada molt el menjar japonès.
Básicament preparo sushi o tempura. Aquesta vegada m'he animat a provar de fer gyozas.
Les gyozas són unes cretes farcides de carn picada normalment de porc però també de pollastre, vedella o perquè no , de llagostins, només de verdures etc.
La pasta de les gyozas la podeu comprar congelada als super asiàtics. També podeu comprar les gyozas preparades, directament per coure.
Originalment porta nira que es tradueix per porro, cibulet, ceba tendra.... podeu escollir :-)

Ingredients:
  • Pasta de gyozas
  • 1/3 de col
  • 1 culleradeta de maizena
  • 3 alls tendres
  • 1/2 porro
  • sal
  • pebre
  • oli d'oliva
  • salsa de soya
  • 300 gr. de carn picada (jo he usat una butifarra)


Preparació
  • Coure durant 10 minuts la col i refredar ràpidament per parar la cocció. Deixar escòrrer.
  • Picar finament, el puerro, els alls, la col (eixugar l'aigua si fa falta) i barrejar amb la carn, sal , pebre, 1 cullerada d'oli d'oliva i la maizena
  • Col.locar una petita quantitat de farcit en cada oblea, mullar els voltants de les oblees amb aigua i donar la forma característica de les gyozas, fent petits doblets característics. (Mirar vídeo)
  • Deixar-les en un plat que estigui enfarinat amb la maizena perquè no s'enganxin

Us deixo un vídeo de com es fan les gyozas




Coure les gyozas
  • Hi ha diverses maneres de coure les gyozas, al vapor, planxa, fregides.
  • Jo les vaig fer a la manera yaki gyoza. 
  • Posseu en una paella oli i quan estigui calent posar les gyozas per la part plana i esperar que es dorin durant uns 4 minuts
  • Afegir 1/2 tassa d'aigua calenta, tapar la paella i esperar uns 6 minuts que es facin al vapor
  • Destapar la paella i esperar un minut a que evapori l'aigua

La salsa
Jo ho vaig acompanyar amb salsa de soia, però ho podeu acompanyar duna salsa amb 3/4 de salsa de soia i una part de vinagre d'arrós. Opcionalment afegir oli picant


A part per acompanyar vaig preparar futo-makis de llagostí, philadelphia i alvocat.



Tota la ceràmica que veieu a les fotos l'ha he fet jo, una època que anava a classes de ceràmica japonesa amb la Motoko Araki.
Us ho recomano, és una excel.lent professora i és molt xulo fer aquesta ceràmica :-). També ven les seves peces en el seu taller. Aquí podeu veure alguna peça meva en l'exposició que vaig participar.





Comentaris

Anònim ha dit…
hola que tal !!!
Em diuen Sebas m´agradaria poder paralar en tu sobre el teu blog, ja que estaria interesat en poder fer colaboracions de intercambis de articles o publicar algun enllaç .
el meu email es enlaces.patrocinados.cs@gmail.com

GRacies. Tens un blog molt bonic

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona.
La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada.
Ingredient ( per dues persones )
uns 300 gr. de fredolics
750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua)
2 cebes
sal
pebre
1 all
julivert
unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja )
1 torrada
oli verge d'oliva

Preparació
rentar els fredolicsseparar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aiguaEn una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure)Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'horaSalpebrar Triturar la sopaFer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldoAfegir la picada a la sopa/crema Af…