.... Al forn de llenya o al forn convencional.
Ingredients:
espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua.
Preparació:
Per acompanyar, una amanida verda i si voleu unes patates cuites al mateix forn.
Recomanacions:
Ingredients:
espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua.
Preparació:
- Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita.
- Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac
- Regar amb oli d'oliva extra verge.
- Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc.
- Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us quedarà com bullit.
- Anar girant la peça perquè es faci de tot arreu.
- Quan veieu que està quasi cuit, destapar perquè agafi un to daurat.
- Per saber si està cuit, es punxa en un zona que hi hagi carn, si surt el liquid rosat, està cru, si surt transparent està cuita.
- En un forn normal pot tardar una hora i mitja, quasi dos hores a dos hores i mitja al forn de llenya.
Per acompanyar, una amanida verda i si voleu unes patates cuites al mateix forn.
Recomanacions:
- No us passeu amb les herbes, sinó no trobareu el gust del xai
- El conyac quan l'amareu molt bé, però després us recomano aigua, vi, cava, sidra o fins i tot caldo, però amb el conyac us agafarà el gust massa fort.
- Per calcular les racions: si el xai és lletó ( lechal) d'uns 6 quilos , necessitareu una espatlla per cada dos persones. Si el xai és més gran, us poden sortir entre 3 i 4 racions. Depèn de la gana, és clar !!!
- Demaneu al carnicer/a que us doni 4 o 5 cops a l'espatlla o cuixa però, en compte per la part de l'os, perquè si no us serà impossible de servir!!!!!!!!!!!
- Si compreu un quart de xai tambè podeu fer les costelletes
Comentaris
http://elreceptari.blogspot.com.es/2013/07/premi-versatile-blogger.html