Ves al contingut principal

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional.



Ingredients: 
espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua.


Preparació:
  • Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita.
  • Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac
  • Regar amb oli d'oliva extra verge. 

  • Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc.
  • Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us quedarà com bullit.
  • Anar girant la peça perquè es faci de tot arreu.
  • Quan veieu que està quasi cuit, destapar perquè agafi  un to daurat.
  • Per saber si està cuit, es punxa en un zona que hi hagi carn, si surt el liquid rosat, està cru, si surt transparent està cuita.
  • En un forn normal pot tardar una hora i mitja, quasi dos hores a dos hores i mitja al forn de llenya.
 
Per acompanyar, una amanida verda i si voleu unes patates cuites al mateix forn.



Recomanacions:
  • No us passeu amb les herbes, sinó no trobareu el gust del xai
  • El conyac quan l'amareu molt bé, però després us recomano aigua, vi, cava, sidra o fins i tot caldo, però amb el conyac us agafarà el gust massa fort. 
  • Per calcular les racions: si el xai és lletó ( lechal) d'uns 6 quilos , necessitareu una espatlla per cada dos persones. Si el xai és més gran, us poden sortir entre 3 i 4 racions. Depèn de la gana, és clar !!!
  • Demaneu al carnicer/a que us doni 4 o 5 cops a l'espatlla o cuixa però, en compte per la part de l'os, perquè si no us serà impossible de servir!!!!!!!!!!!
  • Si compreu un quart de xai tambè podeu fer les costelletes



 

Comentaris

Marina A.F. ha dit…
Quin goig! El suquet que deixa anar el xai és incomparable amb altres...!!!
Cuinat així, espatlla, cuixa i el xai sencer...quina delícia!
Pollet ha dit…
Doncs realment amb el forn de llenya queda molt bo !
Gènia ha dit…
Felicitats!! Has guanyat un premi!! passa'l a recollir pel meu blog!!

http://elreceptari.blogspot.com.es/2013/07/premi-versatile-blogger.html

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …