Passa al contingut principal

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional.



Ingredients: 
espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua.


Preparació:
  • Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita.
  • Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac
  • Regar amb oli d'oliva extra verge. 

  • Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc.
  • Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us quedarà com bullit.
  • Anar girant la peça perquè es faci de tot arreu.
  • Quan veieu que està quasi cuit, destapar perquè agafi  un to daurat.
  • Per saber si està cuit, es punxa en un zona que hi hagi carn, si surt el liquid rosat, està cru, si surt transparent està cuita.
  • En un forn normal pot tardar una hora i mitja, quasi dos hores a dos hores i mitja al forn de llenya.
 
Per acompanyar, una amanida verda i si voleu unes patates cuites al mateix forn.



Recomanacions:
  • No us passeu amb les herbes, sinó no trobareu el gust del xai
  • El conyac quan l'amareu molt bé, però després us recomano aigua, vi, cava, sidra o fins i tot caldo, però amb el conyac us agafarà el gust massa fort. 
  • Per calcular les racions: si el xai és lletó ( lechal) d'uns 6 quilos , necessitareu una espatlla per cada dos persones. Si el xai és més gran, us poden sortir entre 3 i 4 racions. Depèn de la gana, és clar !!!
  • Demaneu al carnicer/a que us doni 4 o 5 cops a l'espatlla o cuixa però, en compte per la part de l'os, perquè si no us serà impossible de servir!!!!!!!!!!!
  • Si compreu un quart de xai tambè podeu fer les costelletes



 

Comentaris

Tapa't de tapes ha dit…
Quin goig! El suquet que deixa anar el xai és incomparable amb altres...!!!
Cuinat així, espatlla, cuixa i el xai sencer...quina delícia!
Pollet ha dit…
Doncs realment amb el forn de llenya queda molt bo !
Gènia ha dit…
Felicitats!! Has guanyat un premi!! passa'l a recollir pel meu blog!!

http://elreceptari.blogspot.com.es/2013/07/premi-versatile-blogger.html

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p