Durant el mes de desembre he dedicat forces hores a estudiar, inclòs cap de setmana, amb el conseqüent abandonament de família i amics.
Mentre el Jordi ha decidit que amb alguna cosa calia distreure's . I que millor que la nova joguina, el forn de llenya. Ha decidit convertir-se amb "maestro asador".
Per això cal practicar molt i tant si hem practicat ! Perquè a ell el que li feia gràcia és anar introduint bitxos al forn quan més grans millor, mentre jo feia de mindundi , comprant, adobant, salpebrant, congelant ! Per uns dies s'ha invertit els papers.
I aquest són algunes de les especialitats que hem fet: costellam de porc al forn, cuixa de xai, costelles de xai, conill (s amb plural) , una desena de pollastrons com a mínim, una orada de quasi dos quilos, escalivada, caldo, pastís de xocolata, llenties !!!!
El forn un cop encès i un cop cuit la peça principal, aguanta la calor aproximadament unes 15-24 hores, això si va disminuint i és el moment de coure, caldos, llegums, pastissos etc.
Però potser on vaig veure que la havia de recuperar el control de la MEVA cuina era quan vam coure una cuixa de pernil de 9 quilos Vam haver de desmuntar la nevera, ja que s'ha de tenir en adob unes 48 hores.
En el forn de llenya ha tardat 4 hores en coure. En un forn normal, cal comptar uns 45 minuts per quilo. Això si, us recomano que ho proveu perquè queda deliciosa. Però intenteu comprar una cuixa una mica més petita
Ingredients
Preparació
A les 4 hores ja estava cuita, però és clar, això depèn molt del forn i a més en el forn de llenya la temperatura és difícil de controlar.
M'han sortit aproximadament 30 racions . Ja podeu comptar que contents s'ha posat la família quan he començat a repartir tuppers :-)
He de dir que ha quedat estupenda. I que ho repetirem, a veure si podem trobar però cuixes una mica més petites :-)
Mentre el Jordi ha decidit que amb alguna cosa calia distreure's . I que millor que la nova joguina, el forn de llenya. Ha decidit convertir-se amb "maestro asador".
Per això cal practicar molt i tant si hem practicat ! Perquè a ell el que li feia gràcia és anar introduint bitxos al forn quan més grans millor, mentre jo feia de mindundi , comprant, adobant, salpebrant, congelant ! Per uns dies s'ha invertit els papers.
I aquest són algunes de les especialitats que hem fet: costellam de porc al forn, cuixa de xai, costelles de xai, conill (s amb plural) , una desena de pollastrons com a mínim, una orada de quasi dos quilos, escalivada, caldo, pastís de xocolata, llenties !!!!
El forn un cop encès i un cop cuit la peça principal, aguanta la calor aproximadament unes 15-24 hores, això si va disminuint i és el moment de coure, caldos, llegums, pastissos etc.
Però potser on vaig veure que la havia de recuperar el control de la MEVA cuina era quan vam coure una cuixa de pernil de 9 quilos Vam haver de desmuntar la nevera, ja que s'ha de tenir en adob unes 48 hores.
En el forn de llenya ha tardat 4 hores en coure. En un forn normal, cal comptar uns 45 minuts per quilo. Això si, us recomano que ho proveu perquè queda deliciosa. Però intenteu comprar una cuixa una mica més petita
Ingredients
- 1 cuixa de pernil
- Per cada quilo de carn: una cullerada sopera de sal, una cullerada de té d'orenga, una cullerada de té de pebre.
- Llar de porc ibèric ( uns 250 gr. aprox)
- 1 litre de vi blanc o cava
Preparació
- 48 hores abans, repartiu la barreja de sal, pebre i orenga per la cuixa.
- Després unteu generosament amb el llard i regueu amb el vi
- Cada 8 hores doneu la volta a la cuixa perquè quedi adobada per totes bandes
- Enceneu el forn. Aproximadament a 200 graus. Vigileu que no es cremi. Si es crema o es torra massa , tapar amb paper de plata.
- Aneu donant la volta i regueu de tant en tant amb el vi. Si cal afegiu una mica més de vi o conyac.
- Amb un termòmetre que es punxa a la carn podeu anar comprovant si es va coent . En punxar el termòmetre a la carn, dona la temperatura interior de la peça i podeu saber si està o no cuita. Més o menys el porc estaria cuit a 85º però entre 60º i 75º ja ho podeu donar per cuit. I aneu en compte a no tocar l'os en mesurar, ja que us donaria una temperatura errònia.
Per acompanyar : pomes a talls, prunes i en una altra safata he preparat patates i cebes.
A les 4 hores ja estava cuita, però és clar, això depèn molt del forn i a més en el forn de llenya la temperatura és difícil de controlar.
M'han sortit aproximadament 30 racions . Ja podeu comptar que contents s'ha posat la família quan he començat a repartir tuppers :-)
He de dir que ha quedat estupenda. I que ho repetirem, a veure si podem trobar però cuixes una mica més petites :-)
Us animo a que ho proveu !!!!!!!!!!!!!.
Comentaris
Quina sort tenir un cuiner així, eh? ;)
Jo en tinc un, xo encara no he fet el pernil xo em fa por el tema de com aguntar la temperatura tantes hores.