Passa al contingut principal

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
  • Una espatlla de porc d'uns 5 quilos
  • Per aquesta quantitat de carn:
  • 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)
  • 2 de pebre negre
  • 2 cullerades soperes d'orenga
  • 2 gots de vi blanc o cava 
  • mig got d'oli
  • llard de porc
  • mig got d'aigua
  • 2 cullerades de me
Preparació
  • 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli
  • Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava
  • Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera
  • 24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes. Introduir part de la barreja
  • Untar l'espatlla amb la llard de porc
  • Anar mullant amb el vi o cava, si veieu poc suc en podeu afegir més
  • El dia de la cocció: salar una mica més la peça. Introduir al forn, amb la pell cap avall, primer millor tapada amb paper de plata, no sigui que s'us cremi
  • Cada hora donar la volta. Mai s'ha de quedar seca. Afegir mig got de vi, cava o aigua, si això passa
  • A les dues hores pintar amb la barreja d'aigua i mel
  • Entre les dues hores i mitja i les tres hores, destapar perquè agafi color torrat. Aneu en compte i si convé tornar a tapar
  • Podeu verificar la cocció si punxeu un termòmetre de cocció, el punxeu i arriba a partir de 80º C (sense tocar l'os) o si punxeu i el suc surt transparent , no rosat
  • Traieu del forn i deixeu reposar 15-30 minuts.



Com veieu jo ha vaig servir acompanyat de poma confitada i acompanyat d'escalibada. La recepta de la poma la teniu aquí. Més o menys van sortir unes 12-15  racions. Compteu que hi ha l'os.
 
Us deixo unes fotos de quan vaig fer cuixa al nadal. Van sortir unes 30 racions. Completament sobredimensionat. Molt bona però !!!!!





Comentaris

Quina cuixarra!!! Això és un plat com cal per tot un regiment!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que