Ves al contingut principal

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
  • Una espatlla de porc d'uns 5 quilos
  • Per aquesta quantitat de carn:
  • 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)
  • 2 de pebre negre
  • 2 cullerades soperes d'orenga
  • 2 gots de vi blanc o cava 
  • mig got d'oli
  • llard de porc
  • mig got d'aigua
  • 2 cullerades de me
Preparació
  • 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli
  • Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava
  • Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera
  • 24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes. Introduir part de la barreja
  • Untar l'espatlla amb la llard de porc
  • Anar mullant amb el vi o cava, si veieu poc suc en podeu afegir més
  • El dia de la cocció: salar una mica més la peça. Introduir al forn, amb la pell cap avall, primer millor tapada amb paper de plata, no sigui que s'us cremi
  • Cada hora donar la volta. Mai s'ha de quedar seca. Afegir mig got de vi, cava o aigua, si això passa
  • A les dues hores pintar amb la barreja d'aigua i mel
  • Entre les dues hores i mitja i les tres hores, destapar perquè agafi color torrat. Aneu en compte i si convé tornar a tapar
  • Podeu verificar la cocció si punxeu un termòmetre de cocció, el punxeu i arriba a partir de 80º C (sense tocar l'os) o si punxeu i el suc surt transparent , no rosat
  • Traieu del forn i deixeu reposar 15-30 minuts.



Com veieu jo ha vaig servir acompanyat de poma confitada i acompanyat d'escalibada. La recepta de la poma la teniu aquí. Més o menys van sortir unes 12-15  racions. Compteu que hi ha l'os.
 
Us deixo unes fotos de quan vaig fer cuixa al nadal. Van sortir unes 30 racions. Completament sobredimensionat. Molt bona però !!!!!





Comentaris

Quina cuixarra!!! Això és un plat com cal per tot un regiment!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …