Ja se que falta encara una miqueta, però us poso la recepta que faig servir.
Vaig començar a fer tortells l'any 2006, així que aquest any ja serà el cinquè. Cada any he anat rectificant la recepta, crec que ara ja tinc la que m'agrada.
Us poso algunes fotos de diferents anys :-). La primera foto és del primer que vaig fer, realment em vaig estrenar amb èxit, encara que recordo que la massa era massa líquida i em va costar molt !!!
Aquell any em vaig animar força, doncs els que segueixen són del mateix any :-).
I aquests són de l'any passat:
Amb la quantitat que us explico surt un tortell gran. Quan faig un petit i un gran faig servir aquestes quantitats multiplicades per 1,5.
Ingredients
Per la primera massa:
Massapà
Preparació
A vegades en els fòrums d'internet sobre cuina, parlen si el tortell els hi queda prou tendre per aguantar prou dies. A casa, desapareix el mateix dia que el faig així que no ho se pas com queda al dia següent :-)
Bon dia de Reis !!!
Vaig començar a fer tortells l'any 2006, així que aquest any ja serà el cinquè. Cada any he anat rectificant la recepta, crec que ara ja tinc la que m'agrada.
Us poso algunes fotos de diferents anys :-). La primera foto és del primer que vaig fer, realment em vaig estrenar amb èxit, encara que recordo que la massa era massa líquida i em va costar molt !!!
Aquell any em vaig animar força, doncs els que segueixen són del mateix any :-).
Farcit de xocolata |
Guarnit amb bombons del Barça ! |
Amb la quantitat que us explico surt un tortell gran. Quan faig un petit i un gran faig servir aquestes quantitats multiplicades per 1,5.
Ingredients
Per la primera massa:
- 10gr. de llevat de forner prensat (Mercadona)
- 75 gr. de farina de força
- 35 gr. d'aigua
- 35 gr. de sucre
- 20 gr. d'oli
- 250 gr. de farina de força
- 2 gr. de sal
- 1 ou
- 1 cullerada i mitja d'aigua de taronger ( "agua de azahar")
- ratlladura de mandarina o taronja
- 35 gr de conyac
- 30 gr. de suc de mandarina o taronja
Massapà
- 150gr. de atmella mòlta
- 150 gr. de sucre mòlt (glas)
- una mica de canyella
- una mica de suc de taronja o mandarina
- O si el farciu de xocolata: 1 rajola de xocolata blanca i 1/2 de negre. Amb la xocolata tipus Nestlé Postres pel meu gust queda massa fort i no s'acaba de desfer
- 1 ou. atmella en làmines. Fruita confitada. Sucre esponjat. El que vingui de gust :-)
- 1 sobretot, una fava, un rei i una corona (per exemple, comprat a la Industrial Bolsera).
Preparació
- El dia abans fer el massapà. Es pot fer el mateix dia, però penso que queda millor el dia abans. Es tracta de barrejar els ingredients del massapà fins fer una massa fina.
- El tortell: Jo ho faig amb la màquina de pa, però es pot fer igual a mà.
- Fer la primera massa amb les ingredients indicats. Deixar reposar com a mínim 30 m.
- Barrejar la primera massa, amb la resta d'ingredients de la segona massa, fins que quedi una massa elàtica.
- Jo la forma del tortell la faig directament sobre una làmina de silicona, que després col.loco a sobre de la plata del forn. Així no l'haig d'anar movent. Donar a la massa de tortell forma d'un rectangle. Col.locar el xurro de massapà (o xocolata esmicolada) a sobre, amagar la figureta i la fava i embolcallar el massapà o la xocolata fins fer un xurro.
- Uniu les dues puntes del xurro, una dintre de l'altra, perquè no es vegi la unió i quedarà en forma de tortell. El massapà o xocolata, queda a dintre. El pintem amb ou i el deixem reposar unes dues hores, perquè el tortell dobli de volum.
- Si veieu que el tortell no acaba de pujar perquè la cuina o la casa no està prou calenta o voleu accelerar que el tortell pugi, escalfeu el forn a uns 50 º. Quan estigui el forn calent, col.loqueu el tortell a dintre del forn, però amb el forn apagat.
- Al cap de dues hores o quan hagi doblat el volum, preescalfem el forn. Pintem el tortell amb ou , el decorem amb les fruites, sucre, atmelles
- El posem al forn a 230º durant 20 m. Vigilant que no es cremi i procurant no passar d'aquest temps, perquè no quedi dur.
A vegades en els fòrums d'internet sobre cuina, parlen si el tortell els hi queda prou tendre per aguantar prou dies. A casa, desapareix el mateix dia que el faig així que no ho se pas com queda al dia següent :-)
Bon dia de Reis !!!
Comentaris
Precisament ara estic fent el meu primer tortell de reis, amb una ajudanta fantàstica, la meva nena.
Així que com que veig que fins que la massa fermeti i demés ha de passar una bona estona, ja diré demà com m'ha quedat! Però estic convençuda que serà "menjable"!.
Salutacions i gràcies per compartir.
Teresa.
Segur que el d'aquest any encara et quedarà millor que els anteriors ;)
quins tortells!!! jo també el faig a casa, són tan bons...
pt!
Eva, és xulo això de veure els de cada any !!!
Bons reis a tots !!