Ves al contingut principal

Tortell de reis

Ja se que falta encara una miqueta, però us poso la recepta que faig servir.
Vaig començar a fer tortells l'any 2006, així que aquest any ja serà el cinquè. Cada any he anat rectificant la recepta, crec que ara ja tinc la que m'agrada.
Us poso algunes fotos de diferents anys :-). La primera foto és del primer que vaig fer, realment em vaig estrenar amb èxit, encara que recordo que la massa era massa líquida i em va costar molt !!!
Aquell any em vaig animar força, doncs els que segueixen són del mateix any :-).

 


Farcit de xocolata
 
I aquests són de l'any passat:

Guarnit amb bombons del Barça !

Amb la quantitat que us explico surt un tortell gran. Quan faig un petit i un gran faig servir aquestes quantitats multiplicades per 1,5.
Ingredients

Per la primera massa:
  • 10gr. de llevat de forner prensat (Mercadona)
  • 75 gr. de farina de força
  • 35 gr. d'aigua
Per la segona massa
  • 35 gr. de sucre
  • 20 gr. d'oli
  • 250 gr. de farina de força
  • 2 gr. de sal
  • 1 ou
  • 1 cullerada i mitja d'aigua de taronger ( "agua de azahar")
  • ratlladura de mandarina o taronja
  • 35 gr de conyac
  • 30 gr. de suc de mandarina o taronja
Per farcit
Massapà
  • 150gr. de atmella mòlta
  • 150 gr. de sucre mòlt (glas)
  • una mica de canyella
  • una mica de suc de taronja o mandarina
  • O si el farciu de xocolata: 1 rajola de xocolata blanca i 1/2 de negre. Amb la xocolata tipus Nestlé Postres pel meu gust queda massa fort i no s'acaba de desfer
Per decorar:
  • 1 ou. atmella en làmines. Fruita confitada. Sucre esponjat. El que vingui de gust :-)
  •  1 sobretot, una fava, un rei i una corona (per exemple, comprat a la Industrial Bolsera).

Preparació
  1. El dia abans fer el massapà. Es pot fer el mateix dia, però penso que queda millor el dia abans. Es tracta de barrejar els ingredients del massapà fins fer una massa fina.
  2. El tortell: Jo ho faig amb la màquina de pa,  però es pot fer igual a mà. 
  3. Fer la primera massa amb les ingredients indicats. Deixar reposar com a mínim 30 m.
  4. Barrejar la primera massa, amb la resta d'ingredients de la segona massa, fins que quedi una massa elàtica. 
  5. Jo la forma del tortell la faig directament sobre una làmina de silicona, que després col.loco a sobre de la plata del forn. Així no l'haig d'anar movent. Donar a la massa de tortell forma d'un rectangle. Col.locar el xurro de massapà (o xocolata esmicolada) a sobre, amagar la figureta i la fava i embolcallar el massapà o la xocolata fins fer un xurro.
  6. Uniu les dues puntes del xurro, una dintre de l'altra, perquè no es vegi la unió i quedarà en forma de tortell. El massapà o xocolata, queda a dintre. El pintem amb ou i el deixem reposar unes dues hores, perquè el tortell dobli de volum.
  7. Si veieu que el tortell no acaba de pujar perquè la cuina o la casa no està prou calenta o voleu accelerar que el tortell pugi, escalfeu el forn a uns 50 º. Quan estigui el forn calent, col.loqueu el tortell a dintre del forn, però amb el forn apagat.
  8. Al cap de dues hores o quan hagi doblat el volum, preescalfem el forn. Pintem el tortell amb ou , el decorem amb les fruites, sucre, atmelles
  9. El posem al forn a 230º durant 20 m. Vigilant que no es cremi i procurant no passar d'aquest temps, perquè no quedi dur.

A vegades en els fòrums d'internet sobre cuina, parlen si el tortell els hi queda prou tendre per aguantar prou dies. A casa, desapareix el mateix dia que el faig així que no ho se pas com queda al dia següent :-)

Bon dia de Reis !!!

Comentaris

teresa ha dit…
Hola!
Precisament ara estic fent el meu primer tortell de reis, amb una ajudanta fantàstica, la meva nena.
Així que com que veig que fins que la massa fermeti i demés ha de passar una bona estona, ja diré demà com m'ha quedat! Però estic convençuda que serà "menjable"!.
Salutacions i gràcies per compartir.
Teresa.
Pollet ha dit…
aixxx, quins nervis, segur que queda genial !!! ja em diràs :-)
Gemma ha dit…
Encara falten dies però tots ja estem pensant en el Tortell :)
Segur que el d'aquest any encara et quedarà millor que els anteriors ;)
*Eva* ha dit…
bon any!
quins tortells!!! jo també el faig a casa, són tan bons...
pt!
Pollet ha dit…
Gemma, si , si jo dic cada any com és que només ho faig per reis, si queden tant bons !!

Eva, és xulo això de veure els de cada any !!!

Bons reis a tots !!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …