Ves al contingut principal

Xató, calçots

Amb les fulles de l'hort tocava preparar alguna cosa especial. He pensat en fer un xató acompanyat d'uns calçots.
Els calçots es podem fer al forn perfectament. No és igual que les brases però permet menjar-ne si no es disposa d'una barbacoa, o fa mandra engegar-la. Jo els faig així:
  • tallo una mica la part més verda
  • trec la primera pell, que porta més sorra
  • els col.loco en una safata per anar al forn
  • un raig d'oli i al forn (prèviament calent) a 170º uns 30-40 minuts
De salses de xató com de salsa romesco o com salses de calçots hi ha tantes com pobles o cases. Jo us explico la que jo faig:
  • 3 tomàquets escalivats
  • 2 alls escalivats
  • 2 alls en cru
  • 5 cullerades d'oli
  • 1 de vinagre de vi
  • una caiena (bitxo). Opcional
  • 1 cullerada de carn de nyora.
  • 18 ametlles i 18 avellanes
  • 1 torrada de pa
  • un polsim de sal
Tot a la batedora i a servir !!!!!
I l'amanida de xató porta: escarola, bacallà esqueixat, olives arbequines, anxoves i tonyina en oli, També hi ha llocs que hi posen seitons, Jo aquesta vegada vaig descuidar la tonyina i d'olives arbequines no en vaig trobar al poble, així que eren farcides !!!!! A més, l'hort no tenia prou escarola i vaig afegir enciams.


 Tot plegat, però va quedar molt bo, amb ganes de repetir aviat !!!!!

Comentaris

Gemma ha dit…
Un dinar saníssim, sobretot si és amb fulles de l'hort... A casa també fem els calçots al forn, no és el mateix que amb flama però quin remei ens queda si no tenim barbacoa, oi? ;)
Pollet ha dit…
i tant, la qüestió és seguir la tradició, a més a més, que al forn tb estan molt bons , sobretot si van amb la salsa :-)
Patricia ha dit…
mmmmmmmmmmmm m' encanta el xatò!!! menjaria a totes hores!!!

Si tens uns minutets, estàs convidada a la meva cuida:

http://cosasdemicocina.blogspot.com/
Pollet ha dit…
Gracias Patricis, me pasaré :-)

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …