Aquest any estic preparant el cap d'any amb antelació. Arribaré de viatge, potser amb dues hores o menys al moment que sonin les campanades :-)
De fet, mentre llegiu aquest post , estic de merescudes vacances , ja que aquesta entrada és programada !
Però així veieu el que he preparat per cap d'any, amb temps.
Normalment el menú de cap d'any era fer raclette, tan si érem colla com si fem una festa del pijama en Jordi i jo , és diver i cadascú es fa el seu propi sopar :-)
Ja fa un parell d'anys, des de que vaig descobrir la regió francesa del Perigord, que el menú de cap d'any és confit d'ànec i foie fresc.
De fet el foie ,no m'agradava fins que vaig provar el del Perigord. En vaig provar de molts tipus, qualitats. I m'agrada més el d'ànec que el d'oca.
És on originalment va néixer el foie, on es produeix el 80% de la producció mundial, i cada estiu o cada dos estius ho combinem per anar a comprar.
Aquest anys, a l'estiu , ens vam "desviar" uns 200 km a la tornada, per anar a comprar on anem sempre, al L'auberge du Canton. De fet no fa falta desplaçar-se ja que també es pot fer la compra per Internet. El problema és el foie fresc que per raons evidents no l'envien.
El confit l'acompanyo normalment de pomes i cebes confitades o d'una salsa de fruits vermells.
El xútneis són conserves agredolces que serveixen per acompanyar carn, patés, formatges, aviram etc.
Cal fer servir vinagres amb una acidesa sobre el 5º, per això és tan adequat el vinagre de poma.
Originariament és de l'Índia. Quan s'envasen o es deixen reposar milloren .
Val a dir, que quan es obren els pots cal conservar-los a la nevera i és millor a l'hora de servir atemparar-los amb el microones.
Xútnei de tomàquet
Ingedients
Preparació
Un cop fred, en podeu fer conserves, escaldant els pots, i omplin-los, deixant dos dits lliures. Es tapen i s'esterilitzen en una olla amb aigua bullent durant 15-20 minuts. Després, es deixa refredar, s'eixugen i s'etiqueten.
Jo a casa no em molesto a fer conserves. Faci la quantitat que faci, no sobra ni les miques , ji, ji :-)
Per acompanyar, un "espumós" francès,, denominació d'origen Le Puy de Notre Damme, de la regió de Sammur, el Loira Francès.
És fet segons el mètode tradicional, tal com el cava o el champagne, però no està fet ni a les regions autoritzades del Cava (que són bàsicament zones de Catalunya però també la Rioja o València) o el Champagne ( de la regió francesa de Champagne) ni amb els raïms autoritzats ( les més importants el Xarel.lo, Macabeo o Parellada, però també el Chardonnay en el cas del cava o Chardonnay , Pinort noir entre altres en el cas del Champagne) , així doncs s'ha d'anomenar d'una altra manera, tot i que no deixa de ser un producte semblant al cava o al champagne.
També va ser una compra de l'estiu, varietat Cabernet Franc i , amb un punt dolç que crec que acompanyarà perfectament l'ànec i el foie.
De fet vam dormir un parell de dies en aquest Domain, ja que també tenen casa rural, un lloc realment encantador :-)
Prometo penjar fotos de tot plegat entaulat :-).
Feliç any 2013 !
De fet, mentre llegiu aquest post , estic de merescudes vacances , ja que aquesta entrada és programada !
Però així veieu el que he preparat per cap d'any, amb temps.
Normalment el menú de cap d'any era fer raclette, tan si érem colla com si fem una festa del pijama en Jordi i jo , és diver i cadascú es fa el seu propi sopar :-)
Ja fa un parell d'anys, des de que vaig descobrir la regió francesa del Perigord, que el menú de cap d'any és confit d'ànec i foie fresc.
De fet el foie ,no m'agradava fins que vaig provar el del Perigord. En vaig provar de molts tipus, qualitats. I m'agrada més el d'ànec que el d'oca.
És on originalment va néixer el foie, on es produeix el 80% de la producció mundial, i cada estiu o cada dos estius ho combinem per anar a comprar.
Aquest anys, a l'estiu , ens vam "desviar" uns 200 km a la tornada, per anar a comprar on anem sempre, al L'auberge du Canton. De fet no fa falta desplaçar-se ja que també es pot fer la compra per Internet. El problema és el foie fresc que per raons evidents no l'envien.
De fet, aquest any em vaig passar amb les compres gastronòmiques. Fins i tot , vaig portar una formatgera.
Per acompanyar, faig un pa d'espècies o de nous, tal com ho mengen els francesos. Aquest any he "inventat" un pa de prunes, de manera casual, era l'únic fruit sec que tenia al rebost i queda genial :-)El confit l'acompanyo normalment de pomes i cebes confitades o d'una salsa de fruits vermells.
Però aquest any he innovat amb els xútneis. Aquestes receptes les he tret del llibre "Melmelades cassolanes" de Nùria Duran i Montserrat Roig, això si, adaptada al meu gust !
Cal fer servir vinagres amb una acidesa sobre el 5º, per això és tan adequat el vinagre de poma.
Originariament és de l'Índia. Quan s'envasen o es deixen reposar milloren .
Val a dir, que quan es obren els pots cal conservar-los a la nevera i és millor a l'hora de servir atemparar-los amb el microones.
Xútnei de tomàquet
Ingedients
- 500 gr de tomàquet
- 200 ml de vinagre de poma
- 125 gr de sucre
- 2 cebes
- 100 gr de panses
- 1 poma
- sal, pebre, pebre vermell picant, canyella: Segons el llibre, les espècies haurien de ser coriandre, canyella, gingebre, xili, sal. Però no he trobat coliandre i el gingebre no m'agrada. Li he de donar una segona oportunitat
Preparació
- Fer una creu al tomàquets i escaldar 1 minut en aigua bullint. Immediatament refredar en aigua freda
- En un cassola posar tots els ingredients i deixar fer xup-xup de manera lenta,amb l'olla destapada durant una hora o fins que no faci massa olor forta a vinagre
Un cop fred, en podeu fer conserves, escaldant els pots, i omplin-los, deixant dos dits lliures. Es tapen i s'esterilitzen en una olla amb aigua bullent durant 15-20 minuts. Després, es deixa refredar, s'eixugen i s'etiqueten.
Jo a casa no em molesto a fer conserves. Faci la quantitat que faci, no sobra ni les miques , ji, ji :-)
Per acompanyar, un "espumós" francès,, denominació d'origen Le Puy de Notre Damme, de la regió de Sammur, el Loira Francès.
És fet segons el mètode tradicional, tal com el cava o el champagne, però no està fet ni a les regions autoritzades del Cava (que són bàsicament zones de Catalunya però també la Rioja o València) o el Champagne ( de la regió francesa de Champagne) ni amb els raïms autoritzats ( les més importants el Xarel.lo, Macabeo o Parellada, però també el Chardonnay en el cas del cava o Chardonnay , Pinort noir entre altres en el cas del Champagne) , així doncs s'ha d'anomenar d'una altra manera, tot i que no deixa de ser un producte semblant al cava o al champagne.
També va ser una compra de l'estiu, varietat Cabernet Franc i , amb un punt dolç que crec que acompanyarà perfectament l'ànec i el foie.
De fet vam dormir un parell de dies en aquest Domain, ja que també tenen casa rural, un lloc realment encantador :-)
Prometo penjar fotos de tot plegat entaulat :-).
Feliç any 2013 !
Comentaris
Els cutneys són un bon acompanyament pels foies, segur que serà un sopar de luxe!