Ves al contingut principal

Canelons de Nadal o no.......

Ja fa temps que tinc pendent publicar la recepta de canelons , que millor moment que aquestes dates.

Jo els faig tant de carn com d'espinacs. I quan en faig, en faig.... molts i els congelo de manera que quasi sempre tinc canelons a punt :-)
És ideal si tens moltes persones de convidats, perquè els prepares amb antel.lació i el dia de la trobada només cal fer la beixamel i a gratinar !!!!
I no us enganyo ! Taula per 16 !

 

Els de carn no utilitzo les restes del caldo ni carns típiques d'estofar, doncs trobo que no queden prou melosos. Tampoc utilitzo ni fetge ni patés simplement perquè no m'agrada :-). Els de carn simplement faig un rostit, com explico aquí
El secret per fer tants canelons d'una tongada és disposar el farcit en una màniga pastissera. Tots us quedaran de la mateixa mida i s'emplenen en un moment. L'altre secret que tinc és que aquesta feina la fa en Jordi. Diu que és el secret perquè em quedin tan bons :-)

Canelons d'espinacs

Pel farcit:
  • espinacs frescos
  • panses
  • pinyons
  • pernil a daus ( millor poc i ibèric )
  • ceba
  • oli, sal , pebre
Preparació
  1. Posar les panses en remull.
  2. Netejar els espinacs amb abundant aigua, i bullir durant 10 m. Retirar del foc i escórrer en un colador.
  3. Picar la ceba ben fina.
  4. Posar oli d'oliva en un paella gran i sofregir la ceba. Quan estigui transparent, afegir el pernil
  5. Donar un parell de tombs i afegir els espinacs.
  6. Donar un parell de tombs i afegir les panses i els pinyons.
  7. En 5 minuts retinar del foc i deixar refredar
  8. Preparar la beixamel i afegir unes tres cullerades al farcit

Canelons de carn

Pel farcit 
  • 1,5 k de jarret de vedella
  • 1,5 de carn magra de porc
  • 3 cebes
  • 4 tomàquets
  • 1 cabeça d'alls sense pelar
  • canyella, romaní, farigola, llorer
  • conyac
  • sal, pebre, oli d'oliva extra verge.

Preparació
  1. En una cassola posar aproximadament unes 4-6 cullerades d'oli. Posar la carn i daurar.
  2. Afegir les cebes i els tomàquets a trossos, la cabeça d'alls
  3. Donar uns tombs, i quan es comenci a veure tendre la ceba afegir les herbes.
  4. Donar uns tombs i afegir el conyac.
  5. Deixar que evapori l'alcohol, salar i afegir el pebre i la canyella.
  6. Tapar. Abaixar el foc i deixar coure 3/4 o 1 hora, fins que la carn quedi tendra.
  7. Si es queda sense suc, afegir un got d'aigua
  8. Quan la carn sigui freda, passar per la picadora. 
  9. Fer la beixamel i afegir unes cullerades a la pasta


Per bullir la pasta dels canelons
  1. Agafar una olla gran.
  2. Quan bulli l'aigua, donar voltes a l'aigua amb una cullera. Així fa una espècie de remolí que fa que no s'enganxi la pasta.Anar afegint la pasta dels canelons una a una.
  3. En 10 minuts, retirar del foc, i refredar en aigua freda
  4. En un drap blanc, col.locar la pasta dels canelons.
  5. Quan sigui freda anar disposant el farcit i enrotllar
  6. Si els voleu congelar, és el moment de enrotllar-los un a un o en racions de 3 , amb paper film.

Si és per consumir al moment.
  • Pre-escalfar el forn a uns 180 graus.
  • En una safata disposar una capa fina de beixamel, i a sobre els canelons.
  • Cobrir amb la resta de beixamel, afegir el formatge ratllat i una mica de mantega i gratinar al forn durant uns 10 minuts o fins que agafi un bonic color. 
Les quantitats: ho faig realment a ull. Amb 1.200 k d'espinacs, + 1 ceba+ 150 gr. de panses + 100 gr de pinyons +  150 gr. de pernil surten 40 canelons d'espinacs
Respecte als de carn per cada quilo de carn en surten uns 25 canelons. Queda clar que segons com els ompliu.

Els canelons no resulten molt fotogènics :








Comentaris

Gemma ha dit…
M'encanten els canelons d'espinacs, són molt més lleugers que els clàssics de carn.
Bon Nadal i feliç 2013!
Pollet ha dit…
Els d'espinacs tb són els meus preferits !!!! m'encanta amb el contrast dolç de les panses i el gustet del pernil .
Gemma, Bon any 2013 !!!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …