Passa al contingut principal

Sant Joan. Coca de brioche. Coca de llardons. Coca de crema.

A elegir !!! per tots els gustos de la family !!!




La recepta de la coca de llardons o la coca de crema, aquí. El procediment de la coca de crema és el mateix però en comptes de cabell d'àngel, hi poseu la crema sense els llardons.


Com a novetat i després de fer el taller de coques de Sant Joan a L'Obrador, aquest any he fet les de brioche i crema

Per fer la crema també he canviat la manera de com la feia fins ara !!! Només puc dir que espectacular, potser no està bé que ho digui jo  mateixa ;-)

Crema pastissera

Ingredients: 400 gr de llet, 45 gr de maizena, 100 gr de sucre, 4 rovells d'ou (XL ) o 5 si els ous són petis, 100 gr més de llet, 1 pell de llimona o taronja, 1 canó de canyella o vainilla.

Preparació: Necessitarem dos pots, unes varetes metàl.liques, un colador i una safata per refredar la crema
En el primer pot posar els 100 gr de llet, els 4 rovells i dissoldre la maizena amb l'ajuda d'unes varetes. En fred !!!!!!!!!
En el segon pot, posar els 400 gr de llet, el sucre, la pela de la llimona (sense la part blanca, que amargueja ) i el canó de canyella. Portar a ebullició, colar i afegir al primer pot. El primer pot  no ha de tenir foc.
Sempre abocar el líquid calent sobre la barreja que porti ous, sinó quallarà i farà efecte truita.
Barregeu ràpidament amb l'ajuda de les varetes i veureu que en un minut qualla.
Abocar ràpidament sobre una safata plana, per refredar , cobrir amb film (que toqui la crema ) i a la nevera a refredar.

Per la coca de brioche ( en surten 3 de mitjanes o dues grans)
  • 650 gr de farina de gran força  ( jo he fet servir Santa Rita, ho trobareu a gran superfícies, com Alcampo)

  • 5 gr de sal
  • 50 gr de llevat de forner premsat
  • 110 gr de moscatell
  • 110 gr de suc de taronja
  • 1 cullerada d'aigua de taronger o la ratlladura d'una llimona, taronja o mandarina
  • 2 ous XL o 3 de mitjans o petits
  • 125 gr de mantega pomada ( la podeu treure el dia abans de la nevera). Jo he fet servir Cadí, intenteu que sigui una mantega de qualitat.


En la màquina de pa:
  • Disposar tots els ingredients a la cubeta excepte la mantega. Engegar el programa de pastar sense llevar ( en la Moulinex, programa 12)
  • Quan acabi (dura uns 15 m) afegir la mantega i tornar a engegar el programa 12.
  • El punt de la massa és quan, agafant una petita porció de la massa, al estirar no es trenca i queda com una mica transparent. Vol dir que el gluten ja ha fet la seva feina
 A mà:
  • Barrejar dins un bol gran els ingredients sòlids i anar afegint el líquids, excepte la mantega. 
  • Al principi podeu barrejar els ingredients amb una espàtula o una rasqueta. Després, us enfarineu les mans i en el marbre o sobre una silicona o una safata gran anar pastant.
  • Cal pastar durant una mitja hora aprox.
  • El punt de la massa és quan, agafant una petita porció de la massa, al estirar no es trenca i queda com una mica transparent. Vol dir que el gluten ja ha fet la seva feina
Un cop pastada, tant a mà com a màquina, formar una bola i deixar reposar una hora aprox.
Dividir la massa ( jo he fet dues boles de 300 gr i una bola d'uns 600), agafar cada bola i anar xafant del centre de manera que agafi forma de coca. No es tracta de xafar i estirar, sinó d'anar donant copets al centre perquè es vagi estirant, amb cura i carinyo

Tapar amb un drap i deixar llevar un parell d'hores més.
Pre-escalfar el forn
Pintar amb ou batut i guarnir amb la crema (disposada dins una màniga pastissera) i les fruites i pinyons

 
 
Introduir en el forn a 210º només de baix, durant uns 30 minuts i després encendre el forn de dalt perquè acabi de daurar
Podeu comprovar si està feta punxant un broqueta de fusta.
Deixar refredar sobre una reixeta i quan estigui tèbia o freda col.locar sobre les safates !!!!

En compte !!!! jo les he tingudes uns 40 minuts però penseu que el meu forn va lent ! en realitat en uns 20 minuts i 5-10 de gratinador hi hauria prou.
 



I ara us ensenyo la que va fer la meva mare, es tracta d'una base de la recepta del iogurt ( dues masses). Quan ja quasi és cuita, la mig treu del forn, li col.loca les fruites i l'enforna 5 minuts més . Un clàssic deliciós !
 

Ja podeu anar practicant per la propera revetlla !!!!!!!

POST-DATA: dedico aquest post , als meus compis de feina que de manera carinyosa no es creien que havia fet jo les coques ;-). Petonts. Jo tb us estimo ;-)




Comentaris

Eva ha dit…
Apa quin munt de coques! no sabria pas per quina decidir-me de la bona pinta que fan totes!!
Tapa't de tapes ha dit…
Quina bona pinta!! De les coques no me'n cansaria mai...! Veig que el canvi per la nova crema ha donat bon resultat!
Gemma ha dit…
No m'estranya que els teus companys es pensin que no les has fet tu, t'han quedat sensacionals!
Una varietat de coques espectacular! Una abraçada Lina!
Marta CuinaDiari ha dit…
Quin festival de coques!! m'encanten! Marta

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !