Suïssa és un país federal format per 26 cantons. Un d'ells és Le Valais, la part més assolellada i on tenim la major part de producció de vi.
A part és conegut perquè el Matterhorn , Monte Cervino o Mont Cervin queda a sobre de Zermatt que pertany al Le Valais. És un emblema de Suïssa i dels Alps ( és la imatge de les caixes de colors del Caran d'ache)
Aquests dies he tingut la sort de passar-hi uns dies i a banda de gaudir de la seva natura i paisatges, també ha quedat temps de gaudir d'una mica de gastronomia.
El plat més típic i conegut de Suïssa és la fondue , que depèn de la zona té les seves variants. A Le Valais, es prepara l'anomenada moitié-moitié ( mitat-mitat) i s'utilitza formatge gruyère i vacherin (un formatge molt cremós típic de la part de Frigourg ) a parts iguals. A la zona de Fribourg la fondue es fa només de Vacherin i resulta massa cremosa i pesada.
Per fer una fondue necessitem : gruyère i vacherin a parts iguals, un all, un got de vi blanc, llimona o maizena , pebre, cogombrets en vinagre, pa.
Per cert, la visita a la Maison del gruyère és una turistada, des del meu punt de vista. Però el poble de Gruyère val la pena, té un castell molt bonic !
La Raclette: és un formatge d'origen de Le Valais. Tradicionalment s'acosta el formatge tallat en mitja roda a un foc o resistència calenta. Cal tenir practica per deixar caure només la part fosa del formatge sobre les patates.Si pot afegir pebre negre i també s'acompanya amb adobats en vinagre, com cebetes i cogombrets. Actualment es fa servir aparells on cadascú es fa el seu propi formatge.
Per cert, la part cremadeta de la corna del formatge és deliciosa i s'anomena la religieuse
Les cervelas et saucisses de veau: bé, sembla ser que no ets un autèntic suïs si no t'agraden !!!! No sé jo si és un plat altament gastronòmic però estan delicioses. S'acompanyen de salses varies i patates xips ;-)
A part, tenim les xocolates, delicioses. Recomano la visita a la fàbrica de xocolates Cailler. La visita consisteix en un audiovisual molt ben muntat, una visita interessant a la fàbrica i després es pot degustar lliurament tot el seu sortit !!! si, si !!!! tot el que voleu o el que podeu !!!!!
La visita està molt ben organitzada i després es pot fer compres a la botiga.
Algunes fotos pel record !!!!
PD: si algú té intenció de viatjar a Suïssa, el meu familiar lloga un chalet per 6 persones totalment equipat. Si algú, té interés en feu un correu (hortpollet@gmail.com)
Fotos del Chalet Dryatic.
A part és conegut perquè el Matterhorn , Monte Cervino o Mont Cervin queda a sobre de Zermatt que pertany al Le Valais. És un emblema de Suïssa i dels Alps ( és la imatge de les caixes de colors del Caran d'ache)
Aquests dies he tingut la sort de passar-hi uns dies i a banda de gaudir de la seva natura i paisatges, també ha quedat temps de gaudir d'una mica de gastronomia.
El plat més típic i conegut de Suïssa és la fondue , que depèn de la zona té les seves variants. A Le Valais, es prepara l'anomenada moitié-moitié ( mitat-mitat) i s'utilitza formatge gruyère i vacherin (un formatge molt cremós típic de la part de Frigourg ) a parts iguals. A la zona de Fribourg la fondue es fa només de Vacherin i resulta massa cremosa i pesada.
Per fer una fondue necessitem : gruyère i vacherin a parts iguals, un all, un got de vi blanc, llimona o maizena , pebre, cogombrets en vinagre, pa.
Preparació: es refrega la cassola amb un all, s'afegeix els formatges ratllat o en escames, el got de vi blanc i una mica de maizena diluïda. Quan està desfet es serveix a taula, sobre un fogó. Si es queda diluïda, s'afegeix una mica de maizena desfeta en vi, i si queda massa compacta s'afegeix un pel de vi. Opcionalment es pot posar llimona en comptes de maizena
Aleshores es suca el pa dins el formatge. Cal tenir en compte que no es menja amb la broqueta que es suca el formatge, és pot higénic i a sobre crema !!!! S'acompanya amb adobats en vinagre, com cebetes i cogombrets.Per cert, la visita a la Maison del gruyère és una turistada, des del meu punt de vista. Però el poble de Gruyère val la pena, té un castell molt bonic !
La Raclette: és un formatge d'origen de Le Valais. Tradicionalment s'acosta el formatge tallat en mitja roda a un foc o resistència calenta. Cal tenir practica per deixar caure només la part fosa del formatge sobre les patates.Si pot afegir pebre negre i també s'acompanya amb adobats en vinagre, com cebetes i cogombrets. Actualment es fa servir aparells on cadascú es fa el seu propi formatge.
Per cert, la part cremadeta de la corna del formatge és deliciosa i s'anomena la religieuse
Les cervelas et saucisses de veau: bé, sembla ser que no ets un autèntic suïs si no t'agraden !!!! No sé jo si és un plat altament gastronòmic però estan delicioses. S'acompanyen de salses varies i patates xips ;-)
A part, tenim les xocolates, delicioses. Recomano la visita a la fàbrica de xocolates Cailler. La visita consisteix en un audiovisual molt ben muntat, una visita interessant a la fàbrica i després es pot degustar lliurament tot el seu sortit !!! si, si !!!! tot el que voleu o el que podeu !!!!!
La visita està molt ben organitzada i després es pot fer compres a la botiga.
Algunes fotos pel record !!!!
PD: si algú té intenció de viatjar a Suïssa, el meu familiar lloga un chalet per 6 persones totalment equipat. Si algú, té interés en feu un correu (hortpollet@gmail.com)
Fotos del Chalet Dryatic.
Comentaris
Saps que hem estat molt a prop???? Fins i tot vam passar un dia a la banda Suissa de Martigny :)
Quines fotos tan boniques, els Alps suissos són preciosos i espectaculars!!!
Gemma, que a prop ;-)