Passa al contingut principal

Passeig per Suïssa. Alguns plats típics de Le Valais. Fondue. Raclette.

Suïssa és un país federal format per 26 cantons. Un d'ells és Le Valais, la part més assolellada i on tenim la major part de producció de vi.

A part és conegut perquè el Matterhorn , Monte Cervino o Mont Cervin queda a sobre de Zermatt que pertany al Le Valais. És un emblema de Suïssa i dels Alps ( és la imatge de les caixes de colors del Caran d'ache)

Aquests dies he tingut la sort de passar-hi uns dies i a banda de gaudir de la seva natura i paisatges, també ha quedat temps de gaudir d'una mica de gastronomia.

El plat més típic i conegut de Suïssa és la fondue , que depèn de la zona té les seves variants. A Le Valais, es prepara l'anomenada moitié-moitié ( mitat-mitat) i s'utilitza formatge gruyère i vacherin (un formatge molt cremós típic de la part de Frigourg ) a parts iguals. A la zona de Fribourg la fondue es fa només de Vacherin i resulta massa cremosa i pesada.
Per fer una fondue necessitem : gruyère i vacherin a parts iguals, un all, un got de vi blanc, llimona o maizena , pebre, cogombrets en vinagre, pa.
Preparació: es refrega la cassola amb un all, s'afegeix els formatges ratllat o en escames, el got de vi blanc i una mica de maizena diluïda. Quan està desfet es serveix a taula, sobre un fogó. Si es queda diluïda, s'afegeix una mica de maizena desfeta en vi, i si queda massa compacta s'afegeix un pel de vi. Opcionalment es pot posar llimona en comptes de maizena
Aleshores es suca el pa dins el formatge. Cal tenir en compte que no es menja amb la broqueta que es suca el formatge, és pot higénic i a sobre crema !!!! S'acompanya amb adobats en vinagre, com cebetes i cogombrets.






Per cert, la visita a la Maison del gruyère és una turistada, des del meu punt de vista. Però el poble de Gruyère val la pena, té un castell molt bonic ! 
 
La Raclette: és un formatge d'origen de Le Valais. Tradicionalment s'acosta el formatge tallat en mitja roda a un foc o resistència calenta. Cal tenir practica per deixar caure només la part fosa del formatge sobre les patates.Si pot afegir pebre negre i també s'acompanya amb adobats en vinagre, com cebetes i cogombrets. Actualment es fa servir aparells on cadascú es fa el seu propi formatge. 





Per cert, la part cremadeta de la corna del formatge és deliciosa i s'anomena la religieuse


 

Les cervelas et saucisses de veau: bé, sembla ser que no ets un autèntic suïs si no t'agraden !!!! No sé jo si és un plat altament gastronòmic però estan delicioses. S'acompanyen de salses varies i patates xips ;-)

A part, tenim les xocolates, delicioses. Recomano la visita a la fàbrica de xocolates Cailler. La visita consisteix en un audiovisual molt ben muntat, una visita interessant a la fàbrica i després es pot degustar lliurament tot el seu sortit !!! si, si !!!! tot el que voleu o el que podeu !!!!! 
La visita està molt ben organitzada i després es pot fer compres a la botiga. 
 
 

Algunes fotos pel record !!!!











 










 





 
















PD: si algú té intenció de viatjar a Suïssa, el meu familiar lloga un chalet per 6 persones totalment equipat. Si algú, té interés en feu un correu (hortpollet@gmail.com)
Fotos del Chalet Dryatic.



Comentaris

Quina ruta més xula...i quina mostra gastronómica...m'encanten les raclettes i fondues... I a la fàbrica de xocolata hi vam estar fa dos anys...les nenes van al·lucinar...i els grans també!
Gemma ha dit…
Hola! Acabo de tornar de les vacances i passo a saludar, tinc molta feina atrassada amb els blogs :)
Saps que hem estat molt a prop???? Fins i tot vam passar un dia a la banda Suissa de Martigny :)
Quines fotos tan boniques, els Alps suissos són preciosos i espectaculars!!!
Pollet ha dit…
Mónica, la visita a la fàbrica Cailler és per flipar !!
Gemma, que a prop ;-)

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir ...

Coca de recapte

Aquesta coca la tindreu ràpidament pastada. No necessita ni llevat ni temps per a què pugi la massa. Els ingredients de sobre la massa poden ser els que volgueu. Des d'escalibada, ceba, carbassó, espinacs, formatge de cabra, etc. Per la massa:  250 gr de farina (normal no fa falta de força) 100 gr d'aigua amb gas 50 ml de vi blanc  25 ml d'oli un polsim de sal Preparació: Pastar tots els ingredients junts. Us podeu ajudar d'una espàtula de silicona. Ja veureu que en un moment es pasta tot super bé. Estirar la massa sobre una làmina de silicona amb l'ajuda d'un corro. Jo en tinc un de silicona i va genial Escalfar el forn a 200º Repartir els ingredients per sobre. Si tenen temps de cocció diferent, afegir primer els que costin més i al cap d'uns minuts de forn, afegir la resta. En aquest cas: afegir la ceba a la massa i salpebrar. Enfornar. Al cap de uns 15 minuts, afegir els tomàquets xerrys i les gírgoles Al cap de 10 minuts, afegir el formatg...