Passa al contingut principal

Passeig per Suïssa. Alguns plats típics de Le Valais. Fondue. Raclette.

Suïssa és un país federal format per 26 cantons. Un d'ells és Le Valais, la part més assolellada i on tenim la major part de producció de vi.

A part és conegut perquè el Matterhorn , Monte Cervino o Mont Cervin queda a sobre de Zermatt que pertany al Le Valais. És un emblema de Suïssa i dels Alps ( és la imatge de les caixes de colors del Caran d'ache)

Aquests dies he tingut la sort de passar-hi uns dies i a banda de gaudir de la seva natura i paisatges, també ha quedat temps de gaudir d'una mica de gastronomia.

El plat més típic i conegut de Suïssa és la fondue , que depèn de la zona té les seves variants. A Le Valais, es prepara l'anomenada moitié-moitié ( mitat-mitat) i s'utilitza formatge gruyère i vacherin (un formatge molt cremós típic de la part de Frigourg ) a parts iguals. A la zona de Fribourg la fondue es fa només de Vacherin i resulta massa cremosa i pesada.
Per fer una fondue necessitem : gruyère i vacherin a parts iguals, un all, un got de vi blanc, llimona o maizena , pebre, cogombrets en vinagre, pa.
Preparació: es refrega la cassola amb un all, s'afegeix els formatges ratllat o en escames, el got de vi blanc i una mica de maizena diluïda. Quan està desfet es serveix a taula, sobre un fogó. Si es queda diluïda, s'afegeix una mica de maizena desfeta en vi, i si queda massa compacta s'afegeix un pel de vi. Opcionalment es pot posar llimona en comptes de maizena
Aleshores es suca el pa dins el formatge. Cal tenir en compte que no es menja amb la broqueta que es suca el formatge, és pot higénic i a sobre crema !!!! S'acompanya amb adobats en vinagre, com cebetes i cogombrets.






Per cert, la visita a la Maison del gruyère és una turistada, des del meu punt de vista. Però el poble de Gruyère val la pena, té un castell molt bonic ! 
 
La Raclette: és un formatge d'origen de Le Valais. Tradicionalment s'acosta el formatge tallat en mitja roda a un foc o resistència calenta. Cal tenir practica per deixar caure només la part fosa del formatge sobre les patates.Si pot afegir pebre negre i també s'acompanya amb adobats en vinagre, com cebetes i cogombrets. Actualment es fa servir aparells on cadascú es fa el seu propi formatge. 





Per cert, la part cremadeta de la corna del formatge és deliciosa i s'anomena la religieuse


 

Les cervelas et saucisses de veau: bé, sembla ser que no ets un autèntic suïs si no t'agraden !!!! No sé jo si és un plat altament gastronòmic però estan delicioses. S'acompanyen de salses varies i patates xips ;-)

A part, tenim les xocolates, delicioses. Recomano la visita a la fàbrica de xocolates Cailler. La visita consisteix en un audiovisual molt ben muntat, una visita interessant a la fàbrica i després es pot degustar lliurament tot el seu sortit !!! si, si !!!! tot el que voleu o el que podeu !!!!! 
La visita està molt ben organitzada i després es pot fer compres a la botiga. 
 
 

Algunes fotos pel record !!!!











 










 





 
















PD: si algú té intenció de viatjar a Suïssa, el meu familiar lloga un chalet per 6 persones totalment equipat. Si algú, té interés en feu un correu (hortpollet@gmail.com)
Fotos del Chalet Dryatic.



Comentaris

Quina ruta més xula...i quina mostra gastronómica...m'encanten les raclettes i fondues... I a la fàbrica de xocolata hi vam estar fa dos anys...les nenes van al·lucinar...i els grans també!
Gemma ha dit…
Hola! Acabo de tornar de les vacances i passo a saludar, tinc molta feina atrassada amb els blogs :)
Saps que hem estat molt a prop???? Fins i tot vam passar un dia a la banda Suissa de Martigny :)
Quines fotos tan boniques, els Alps suissos són preciosos i espectaculars!!!
Pollet ha dit…
Mónica, la visita a la fàbrica Cailler és per flipar !!
Gemma, que a prop ;-)

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir ...

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que...

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p...