Ves al contingut principal

Focaccia by Daniel Jordà

Fa uns mesos vaig fer un taller de pa amb el Daniel Jordà, un dels forners creador del pans de molts chefs michelin.

També és l'autor del llibre Panes Creativos, on de manera generosa, explica de manera clara i entenedora molts del pans que l'ha fet famós.



Us recomano molt el curs. A part d'aprendre a fer pa, us divertireu força doncs el Dani és molt didàctic i té una anècdota per cada moment ;-)

A part, deixa a banda les explicacions complicades i va al gra. Ensenya a fer pa amb el sistema de l'autòlisi, que permet fer un pa , sense grans complicacions ni passar-se estona pastant etc..

Un dels pans que vam fer va ser una focaccia, aquell dia la vam fer d'herbes aromàtiques, però que pot servir tant per fer una coca salada, com una coca de forner, que també vam fer !!!! Tot un matí panarra !
Aquí va la focaccia !. Ingredients: una imatge val més que mil paraules !!!


Preparació
Jo l'acostumo fer de romaní, tomàquet italià sec, olives negres i olivada. El primer que fem és doncs, en un bol amb aigua calenta posar els tomàquets secs perquè s'hidratin ( 30 minuts com a mínim)

Com la farina de mitja força no es fàcil de trobar, podeu usar de força.
En un bol barrejar tots els ingredients excepte les herbes aromàtiques. Es tracta de barrejar, no fa falta amassar. El temps de repòs, ja s'encarrega de pastar !!!
Un cop feta la bola de massa, en una taula disposar una mica d'oli d'oliva i posar la massa sobre
Als 10 minuts fem un plegat senzill i deixem reposar 10 minuts més. Aquesta operació la repetim unes 4 vegades més. En l'últim plegat afegir l'olivada, els tomàquets secs ( podeu reservar una mica de tomàquet per posar a sobre).


Preparem uns motlles ( per exemple d'alumini petits, dividint la massa en dos o també pot ser un de silicona gran). Hi posem la massa i anem pressionant en suavitat fins que la massa cobreixi els motlles.
Deixem reposar 30  minuts, tapada amb un drap blanc.
Encendre el forn a 250º
Preparar una salmorra ( 1 got d'aigua i 2 cullerades de sal ) i cobrir amb ella la massa. Anar fent com uns forats amb els dits perquè entre l'aigua salada. Afegir un raig d'oli i si volem les olives negres i la resta de tomàquet italià. Deixar reposar 10 minuts més.


 
Finalment, coure durant uns 12-15 minuts a 250º. Deixar reposar 5 minuts i desemmotllar.

Aquí teniu el resultat fet en un motlle gran:



Aquí feta en el forn de llenya ! 



Aquí el detall ! 



En el curs, a part també vam aprendre a fer pa de pagès i molt truquis i consells. Amb la mateixa massa es pot fer coca de forner dolça ......


 O coca salada, aquesta d'olives, carxofa a la brasa i formatge




 Els panets que vam fer !!!!!


Impressionants els panets que vam fer !
 Al final de curs, vam fer una degustació explèndida de tots el pans que en Daniel fa al seu forn , impressionant !

Aquí teniu també pa de muesli que vaig fer amb la recepta del llibre

Comentaris

Lina...quina enveja...va haver de ser un curs genial!!! I quins resultats!!! A mi m'encanta la foccacia d'herbes aromàtiques! Petons!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Salmo marinat amb soia, mel, all, cayena i sesam! Recepta guanyadora!

Fa uns dies hi va haver un concurs a la ràdio, a RAC1, al programa Tot és possible , dins la secció de la Mireia Carbó !
La temàtica receptes de peix fàcils i el premi super atractiu ! un un curs/taller de cuina a l'Escola de Cuina de Mireia Carbó

Els que em coneixeu sabeu que sóc molt de peix i també de les receptes fit i si pot ser, amb no massa ingredients,,,, que m'estresso... així, dit i fet ! Vaig enviar aquesta recepta i amb gran alegria ... vaig guanyar :-)



Aquí va la recepta !




Salmó marinat amb soia, mel, all, cayena i sèsam!
1. Deixem marinar el salmó 1 hora, amb la soia, mel, all, cayena i sèsam 2. Encenem el forn, dalt i baix, a 250 graus. Coem les cebes tallades en 4 parts 10 m al forn, posades a una safata 3. Afegim els tomàquets cirerols tallats per la meitat, i col·loquem el salmó a sobre amb la marinada i coem 15 m al forn! Podeu afegir uns espàrrecs verds. 4. Servir  Podeu afegir un polsim de sal, en compte, la soia és salada, o un polsim de pebre
Com veieu molt simple…

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona.
La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada.
Ingredient ( per dues persones )
uns 300 gr. de fredolics
750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua)
2 cebes
sal
pebre
1 all
julivert
unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja )
1 torrada
oli verge d'oliva

Preparació
rentar els fredolicsseparar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aiguaEn una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure)Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'horaSalpebrar Triturar la sopaFer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldoAfegir la picada a la sopa/crema Af…

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !