Passa al contingut principal

Focaccia by Daniel Jordà

Fa uns mesos vaig fer un taller de pa amb el Daniel Jordà, un dels forners creador del pans de molts chefs michelin.

També és l'autor del llibre Panes Creativos, on de manera generosa, explica de manera clara i entenedora molts del pans que l'ha fet famós.



Us recomano molt el curs. A part d'aprendre a fer pa, us divertireu força doncs el Dani és molt didàctic i té una anècdota per cada moment ;-)

A part, deixa a banda les explicacions complicades i va al gra. Ensenya a fer pa amb el sistema de l'autòlisi, que permet fer un pa , sense grans complicacions ni passar-se estona pastant etc..

Un dels pans que vam fer va ser una focaccia, aquell dia la vam fer d'herbes aromàtiques, però que pot servir tant per fer una coca salada, com una coca de forner, que també vam fer !!!! Tot un matí panarra !
Aquí va la focaccia !. Ingredients: una imatge val més que mil paraules !!!


Preparació
Jo l'acostumo fer de romaní, tomàquet italià sec, olives negres i olivada. El primer que fem és doncs, en un bol amb aigua calenta posar els tomàquets secs perquè s'hidratin ( 30 minuts com a mínim)

Com la farina de mitja força no es fàcil de trobar, podeu usar de força.
En un bol barrejar tots els ingredients excepte les herbes aromàtiques. Es tracta de barrejar, no fa falta amassar. El temps de repòs, ja s'encarrega de pastar !!!
Un cop feta la bola de massa, en una taula disposar una mica d'oli d'oliva i posar la massa sobre
Als 10 minuts fem un plegat senzill i deixem reposar 10 minuts més. Aquesta operació la repetim unes 4 vegades més. En l'últim plegat afegir l'olivada, els tomàquets secs ( podeu reservar una mica de tomàquet per posar a sobre).


Preparem uns motlles ( per exemple d'alumini petits, dividint la massa en dos o també pot ser un de silicona gran). Hi posem la massa i anem pressionant en suavitat fins que la massa cobreixi els motlles.
Deixem reposar 30  minuts, tapada amb un drap blanc.
Encendre el forn a 250º
Preparar una salmorra ( 1 got d'aigua i 2 cullerades de sal ) i cobrir amb ella la massa. Anar fent com uns forats amb els dits perquè entre l'aigua salada. Afegir un raig d'oli i si volem les olives negres i la resta de tomàquet italià. Deixar reposar 10 minuts més.


 
Finalment, coure durant uns 12-15 minuts a 250º. Deixar reposar 5 minuts i desemmotllar.

Aquí teniu el resultat fet en un motlle gran:



Aquí feta en el forn de llenya ! 



Aquí el detall ! 



En el curs, a part també vam aprendre a fer pa de pagès i molt truquis i consells. Amb la mateixa massa es pot fer coca de forner dolça ......


 O coca salada, aquesta d'olives, carxofa a la brasa i formatge




 Els panets que vam fer !!!!!


Impressionants els panets que vam fer !
 Al final de curs, vam fer una degustació explèndida de tots el pans que en Daniel fa al seu forn , impressionant !

Aquí teniu també pa de muesli que vaig fer amb la recepta del llibre

Comentaris

Lina...quina enveja...va haver de ser un curs genial!!! I quins resultats!!! A mi m'encanta la foccacia d'herbes aromàtiques! Petons!
El dia 5 d'abril veuràs la meva focaccia de calçots que he fet inspirant-me amb la teva recepta. Moltíssimes gràcies.

Glòria
https://www.nototsonpostres.cat/2019/04/focaccia-de-calcots-cooking-chef.html

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !