Passa al contingut principal

Tortells Reis 2017 (actualitzat 2021)

Aquí una mostra dels tortells d'aquest Nadal !


Aquest any he fet una recepta super ràpida!

Podeu aromatitzar la llet la nit anterior amb un pal de canyella i la pell d'una llimona o taronja. 

Afegim a l'amassadora 500-525 gr de farina de força ( no la normal de arrebossar ! en compte! Ha de ser farina de forner),  40 gr de llevat de forner, 70 gr. de sucre glas, 30 gr. de mel, la ratlladura d'una llimona o llima i una taronja, un xarrup de préssec o rom, 30 gr.  d'aigua de taronger (azahar), 10 gr. de sal.
Quan comenci a agafar forma la massa afegiu l'ou i 170 gr de llet.
Quan la massa comenci a ser elàstica, afegir gradualment 125 gr. la mantega a quadrats. Ha de seguir amassant fins que es desenganxi de les parets. Penseu que tot el procés pot tardar uns 15 m amb la màquina.

Treure la massa, bolejar i reservar durant uns 30 minuts en un bol tapat. 

Passat aquest temps, dividir la massa en dos o tres parts, formar un rectangle, omplir de massapà, xocolata o cabell d'àngel. Amagar la figura i la fava. Formar el tortell sobre un paper de forn, pintar amb ou batut,  i reservar tapat amb film sobre una safata de forn durant 2 hores o fins que dobli la mida. (el temps dependrà de la temperatura ambient, aquestes masses lleven bé a 24 graus aprox., per tant, si teniu menys temperatura ho podeu posar en el forn apagat amb la llum encesa, per exemple).

Escalfar el forn a 200º, pintar amb un ou batut, decorar amb les fruites confitades, sucre i ametlla crua a làmines.

Coure al forn durant uns 20 minuts amb el forn de baix (millor si afegiu una mica de vapor). Obrir el gratinador uns 5 minuts més perquè agafi color.

Treure del forn, deixar refredar i passar a una safata i decorar amb una corona i opcionalment amb sucre glas. Acompanyar de nata i xocolata calenta :-)

Si voleu fer vosaltres el massapà, es tracta de barrejar la mateixa quantitat de sucre glas que de farina d'ametlla, una mica de canyella i una mica de suc de taronja. Per un tortell normal faig uns 150 gr de sucre glas (últimament estic reduint sucre i ho faig només amb 100 gr. de sucre, trobo que queda suficient dolç), 150 gr. d'ametlla, la canyella i dos dits de suc de taronja. 
Però com a casa agrada molt, aquest any he fet 200 gr. de sucre glas, 250 gr. d'ametlla, la canyella i dos dits de suc de taronja.
Millor si el deixeu reposar 24 hores a la nevera.

Si voleu confitar les taronges, aquí en teniu l'explicació!


Bon Any 2017!





Comentaris

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir ...

Coca de recapte

Aquesta coca la tindreu ràpidament pastada. No necessita ni llevat ni temps per a què pugi la massa. Els ingredients de sobre la massa poden ser els que volgueu. Des d'escalibada, ceba, carbassó, espinacs, formatge de cabra, etc. Per la massa:  250 gr de farina (normal no fa falta de força) 100 gr d'aigua amb gas 50 ml de vi blanc  25 ml d'oli un polsim de sal Preparació: Pastar tots els ingredients junts. Us podeu ajudar d'una espàtula de silicona. Ja veureu que en un moment es pasta tot super bé. Estirar la massa sobre una làmina de silicona amb l'ajuda d'un corro. Jo en tinc un de silicona i va genial Escalfar el forn a 200º Repartir els ingredients per sobre. Si tenen temps de cocció diferent, afegir primer els que costin més i al cap d'uns minuts de forn, afegir la resta. En aquest cas: afegir la ceba a la massa i salpebrar. Enfornar. Al cap de uns 15 minuts, afegir els tomàquets xerrys i les gírgoles Al cap de 10 minuts, afegir el formatg...