Aquí una mostra dels tortells d'aquest Nadal !
Aquest any he fet una recepta super ràpida!
Podeu aromatitzar la llet la nit anterior amb un pal de canyella i la pell d'una llimona o taronja.
Afegim a l'amassadora 500-525 gr de farina de força ( no la normal de arrebossar ! en compte! Ha de ser farina de forner), 40 gr de llevat de forner, 70 gr. de sucre glas, 30 gr. de mel, la ratlladura d'una llimona o llima i una taronja, un xarrup de préssec o rom, 30 gr. d'aigua de taronger (azahar), 10 gr. de sal.
Quan comenci a agafar forma la massa afegiu l'ou i 170 gr de llet.
Quan la massa comenci a ser elàstica, afegir gradualment 125 gr. la mantega a quadrats. Ha de seguir amassant fins que es desenganxi de les parets. Penseu que tot el procés pot tardar uns 15 m amb la màquina.
Treure la massa, bolejar i reservar durant uns 30 minuts en un bol tapat.
Passat aquest temps, dividir la massa en dos o tres parts, formar un rectangle, omplir de massapà, xocolata o cabell d'àngel. Amagar la figura i la fava. Formar el tortell sobre un paper de forn, pintar amb ou batut, i reservar tapat amb film sobre una safata de forn durant 2 hores o fins que dobli la mida. (el temps dependrà de la temperatura ambient, aquestes masses lleven bé a 24 graus aprox., per tant, si teniu menys temperatura ho podeu posar en el forn apagat amb la llum encesa, per exemple).
Escalfar el forn a 200º, pintar amb un ou batut, decorar amb les fruites confitades, sucre i ametlla crua a làmines.
Coure al forn durant uns 20 minuts amb el forn de baix (millor si afegiu una mica de vapor). Obrir el gratinador uns 5 minuts més perquè agafi color.
Treure del forn, deixar refredar i passar a una safata i decorar amb una corona i opcionalment amb sucre glas. Acompanyar de nata i xocolata calenta :-)
Si voleu fer vosaltres el massapà, es tracta de barrejar la mateixa quantitat de sucre glas que de farina d'ametlla, una mica de canyella i una mica de suc de taronja. Per un tortell normal faig uns 150 gr de sucre glas (últimament estic reduint sucre i ho faig només amb 100 gr. de sucre, trobo que queda suficient dolç), 150 gr. d'ametlla, la canyella i dos dits de suc de taronja.
Però com a casa agrada molt, aquest any he fet 200 gr. de sucre glas, 250 gr. d'ametlla, la canyella i dos dits de suc de taronja.
Millor si el deixeu reposar 24 hores a la nevera.
Si voleu confitar les taronges, aquí en teniu l'explicació!
Bon Any 2017!
Comentaris