Passa al contingut principal

Tortells Reis 2017 (actualitzat 2021)

Aquí una mostra dels tortells d'aquest Nadal !


Aquest any he fet una recepta super ràpida!

Podeu aromatitzar la llet la nit anterior amb un pal de canyella i la pell d'una llimona o taronja. 

Afegim a l'amassadora 500-525 gr de farina de força ( no la normal de arrebossar ! en compte! Ha de ser farina de forner),  40 gr de llevat de forner, 70 gr. de sucre glas, 30 gr. de mel, la ratlladura d'una llimona o llima i una taronja, un xarrup de préssec o rom, 30 gr.  d'aigua de taronger (azahar), 10 gr. de sal.
Quan comenci a agafar forma la massa afegiu l'ou i 170 gr de llet.
Quan la massa comenci a ser elàstica, afegir gradualment 125 gr. la mantega a quadrats. Ha de seguir amassant fins que es desenganxi de les parets. Penseu que tot el procés pot tardar uns 15 m amb la màquina.

Treure la massa, bolejar i reservar durant uns 30 minuts en un bol tapat. 

Passat aquest temps, dividir la massa en dos o tres parts, formar un rectangle, omplir de massapà, xocolata o cabell d'àngel. Amagar la figura i la fava. Formar el tortell sobre un paper de forn, pintar amb ou batut,  i reservar tapat amb film sobre una safata de forn durant 2 hores o fins que dobli la mida. (el temps dependrà de la temperatura ambient, aquestes masses lleven bé a 24 graus aprox., per tant, si teniu menys temperatura ho podeu posar en el forn apagat amb la llum encesa, per exemple).

Escalfar el forn a 200º, pintar amb un ou batut, decorar amb les fruites confitades, sucre i ametlla crua a làmines.

Coure al forn durant uns 20 minuts amb el forn de baix (millor si afegiu una mica de vapor). Obrir el gratinador uns 5 minuts més perquè agafi color.

Treure del forn, deixar refredar i passar a una safata i decorar amb una corona i opcionalment amb sucre glas. Acompanyar de nata i xocolata calenta :-)

Si voleu fer vosaltres el massapà, es tracta de barrejar la mateixa quantitat de sucre glas que de farina d'ametlla, una mica de canyella i una mica de suc de taronja. Per un tortell normal faig uns 150 gr de sucre glas (últimament estic reduint sucre i ho faig només amb 100 gr. de sucre, trobo que queda suficient dolç), 150 gr. d'ametlla, la canyella i dos dits de suc de taronja. 
Però com a casa agrada molt, aquest any he fet 200 gr. de sucre glas, 250 gr. d'ametlla, la canyella i dos dits de suc de taronja.
Millor si el deixeu reposar 24 hores a la nevera.

Si voleu confitar les taronges, aquí en teniu l'explicació!


Bon Any 2017!





Comentaris

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !