Passa al contingut principal

Sant Jordi 2012: llibres de cuina

Aprofito que aviat serà Sant Jordi per parlar dels llibres de cuina.
En primer lloc, cal dir que m'agrada molt llegir.
Per això Sant Jordi és el meu dia preferit de l'any, més que Nadal o el meu aniversari , més que el primer dia de vacances, on tot està per estrenar :-)

Puc llegir perfectament un o dos llibres a la setmana, sempre amb paper ! i una mica obsessiu, quan em dona per un autor, no paro fins que llegeixo tot el què puc i ha publicat !!


Sort que tinc la biblioteca a 25 m de casa o més a prop. Fa poc que l'han inaugurada i al principi, molts dies només hi anava jo. Ara el poble ja s'acostumat i és veu molt moviment. Segons el meu cosí, jo i la Duquessa d'Alba tenim el privilegi de tenir la millor biblioteca d'Espanya :-), ja que la biblioteca tan a prop, és quasi una extensió de casa meva :-)

Font : www.diba.es
I m'agrada molt consultar llibres de cuina i de fet són pràcticament els únics que compro o em regalen: en tinc 54 en aquests moments. Com veieu, guardats sense ordre ni control
Llibres que sovint només miro i remiro. I durant un temps em dona per consultar-me un en concret fins que decideixo alguna recepta que finalment no faig.
Però com em distreu !!!!!
Potser només he fet una recepta d'uns 10 llibres o així. Els que més faig servir són els llibres de receptes de pa
La meva primera condició en elegir un llibre de cuina és que tingui fotos, a més a més, de fotos de qualitat. Els únics llibres que tinc sense fotos són els de la Mireria Carbó.

I ara uns presento els últims que m'han regalat:

La comida de la Familia de Ferran Adrià. Aquest llibre és un dels preferits ara mateix. És un llibre  molt pràctic, intel·ligent, organitzat. Amb receptes pensades per 2, 6 o 75 persones. Ideal. Té una part dedicada a preparacions bàsiques: salsa de tomata, caldos, picades, romescos. Dedica bona part a ensenyar organització a la cuina, aspectes que jo normalment ja faig i potser per això m'agrada el llibre, ja que em dona la raó , je,je. Per exemple, preparar un fumet i un sofregit, guardar en quantitats petites, congelar i el dia que vols fer un arròs, o una fideuà la prepares en un pim pam. M'encanta i us el recomano !!!


Els millors plats de l'Àvia Remei i Els millors postres de 'Àvia Remei, M'encanten també. Volia uns llibres de cuina catalana, tradicional però moderna i senzilla alhora. Són ideals, amb fotos i molt ben explicats. D'aquests llibres faig fer codonyar i em va quedar fantàstic. Tinc pendent, com no, preparar algunes receptes.

Finalment, he de comentar, que quan necessito una recepta, sabeu que faig ?? consultar llibre ??? NOOOOO. Truco a la mare. La mare és el millor llibre de cuina que tinc :-)

Comentaris

Gemma ha dit…
St Jordi també és la meva festa preferida :)
I la mare sempre serà la millor font d'informació per aconseguir la millor recepta, je je je ;)

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !