Passa al contingut principal

Crema Catalana. Estoig Lékué

El proper dimarts és el dia de Sant Josep, dia del pare.
Tradicionalment, a Catalunya es menja crema catalana. Us avanço la recepta, no hi ha excusa de temps, ja que aquesta es prepara en 10 minuts i escaig :-)


La recepta és per 2-3 racions. Ja sabeu, a multiplicar si calen més racions.

Ingredients

  • 230 ml de llet + 70 ml de llet ( en el meu cas era descremada)
  • 3 rovells d'ou
  • 50 gr de sucre i una mica més per cremar
  • 20 gr de maizena
  • 1 canó de canyella (opcional)
  • 1 pell de llimona (opcional)

Preparació
  1. Introduir a l'olla Ogya els 230 ml de llet i coure durant 3 minuts al microones ( si feu el doble de quantitat, doncs el doble de temps) juntament amb la pell de llimona ( sense la part blanca , que amargueja ) i el canó de canyella
  2. Mentre , en un altre recipient ( tipus gerra , us anirà bé), dissoldre el midó o la maizena amb la resta de la llet i el sucre
  3. Afegir els rovell i batre bé amb les varetes
  4. Retirar l'olla del microones, retirar la canyella i la pell de la llimona,  atemparar un parell de minuts i anar afegint la barreja anterior molt a poc a poc , sense deixar de batre amb les varetes. Aquest pas és molt important , ja que com la llet està calenta, que al afegir els rovell no us agafi textura de truita
  5. Tornar a introduir al microones durant 20 segons
  6. Tornar a batre amb les varetes durant un parell de minuts.
  7. Tornar a introduir al microones durant 20 segons
  8. Tornar a batre amb les varetes durant un parell de minuts.
  9. Disposar en cassoletes tradicionals o altres recipients
  10. Un cop freda, posar sucre per sobre i cremar ( si us agrada)
 


Jo ho cremo amb  una pala roent elèctrica , he tingut diferents bufadors, d'aquests tant xulos i moderns però que m'han durat molt poc cada vegada.

Si preferiu la recepta tradicional:
  1. Posar al foca 1 litre de llet amb la canyella i la llimona
  2. Quan arrenqui el bull, retirem la canyella i la llimona i la colem
  3. Batre els rovells (8 rovells)  amb el sucre (8 rovells)  i el midó o la maizena (40 gr) amb 100 ml de llet freda
  4. Unim les dues barreges i ho portem al foc, sense parar de remenar, a foc baix.
  5. Un cop tinguem la textura desitjada, ho posem amb una plata o en cassoletes individuals
  6. Un cop freda, abans de servir, cremar la crema , tirant sucre per sobre i fent servir un bufador o un ferro roent.
Aquesta recepta la dedico al meu pare :-)

 






Comentaris

Cinta ha dit…
T'acabo de descobrir! Em quedo una estona. Una abraçada!
Pollet ha dit…
Cinta , benvinguda :-)
Em passo pel teu blog !!!
Bernat ha dit…
Hola Pollet!

He vist que tens moltes receptes al bloc, i m’agradaria presentar-te la pàgina Lestevesreceptes.cat, on els usuaris poden buscar entre més de 28000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, pots afegir el teu.

Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Vols formar part de la nostra família?

Quedem a la teva disposició!
Bernat
Lestevesreceptes.cat

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir ...

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que...

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p...