Ves al contingut principal

Crema Catalana. Estoig Lékué

El proper dimarts és el dia de Sant Josep, dia del pare.
Tradicionalment, a Catalunya es menja crema catalana. Us avanço la recepta, no hi ha excusa de temps, ja que aquesta es prepara en 10 minuts i escaig :-)


La recepta és per 2-3 racions. Ja sabeu, a multiplicar si calen més racions.

Ingredients

  • 230 ml de llet + 70 ml de llet ( en el meu cas era descremada)
  • 3 rovells d'ou
  • 50 gr de sucre i una mica més per cremar
  • 20 gr de maizena
  • 1 canó de canyella (opcional)
  • 1 pell de llimona (opcional)

Preparació
  1. Introduir a l'olla Ogya els 230 ml de llet i coure durant 3 minuts al microones ( si feu el doble de quantitat, doncs el doble de temps) juntament amb la pell de llimona ( sense la part blanca , que amargueja ) i el canó de canyella
  2. Mentre , en un altre recipient ( tipus gerra , us anirà bé), dissoldre el midó o la maizena amb la resta de la llet i el sucre
  3. Afegir els rovell i batre bé amb les varetes
  4. Retirar l'olla del microones, retirar la canyella i la pell de la llimona,  atemparar un parell de minuts i anar afegint la barreja anterior molt a poc a poc , sense deixar de batre amb les varetes. Aquest pas és molt important , ja que com la llet està calenta, que al afegir els rovell no us agafi textura de truita
  5. Tornar a introduir al microones durant 20 segons
  6. Tornar a batre amb les varetes durant un parell de minuts.
  7. Tornar a introduir al microones durant 20 segons
  8. Tornar a batre amb les varetes durant un parell de minuts.
  9. Disposar en cassoletes tradicionals o altres recipients
  10. Un cop freda, posar sucre per sobre i cremar ( si us agrada)
 


Jo ho cremo amb  una pala roent elèctrica , he tingut diferents bufadors, d'aquests tant xulos i moderns però que m'han durat molt poc cada vegada.

Si preferiu la recepta tradicional:
  1. Posar al foca 1 litre de llet amb la canyella i la llimona
  2. Quan arrenqui el bull, retirem la canyella i la llimona i la colem
  3. Batre els rovells (8 rovells)  amb el sucre (8 rovells)  i el midó o la maizena (40 gr) amb 100 ml de llet freda
  4. Unim les dues barreges i ho portem al foc, sense parar de remenar, a foc baix.
  5. Un cop tinguem la textura desitjada, ho posem amb una plata o en cassoletes individuals
  6. Un cop freda, abans de servir, cremar la crema , tirant sucre per sobre i fent servir un bufador o un ferro roent.
Aquesta recepta la dedico al meu pare :-)

 






Comentaris

Cinta ha dit…
T'acabo de descobrir! Em quedo una estona. Una abraçada!
Pollet ha dit…
Cinta , benvinguda :-)
Em passo pel teu blog !!!
Bernat ha dit…
Hola Pollet!

He vist que tens moltes receptes al bloc, i m’agradaria presentar-te la pàgina Lestevesreceptes.cat, on els usuaris poden buscar entre més de 28000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, pots afegir el teu.

Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Vols formar part de la nostra família?

Quedem a la teva disposició!
Bernat
Lestevesreceptes.cat

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …