Passa al contingut principal

Canelons de Nadal o no.......

Ja fa temps que tinc pendent publicar la recepta de canelons , que millor moment que aquestes dates.

Jo els faig tant de carn com d'espinacs. I quan en faig, en faig.... molts i els congelo de manera que quasi sempre tinc canelons a punt :-)
És ideal si tens moltes persones de convidats, perquè els prepares amb antel.lació i el dia de la trobada només cal fer la beixamel i a gratinar !!!!
I no us enganyo ! Taula per 16 !

 

Els de carn no utilitzo les restes del caldo ni carns típiques d'estofar, doncs trobo que no queden prou melosos. Tampoc utilitzo ni fetge ni patés simplement perquè no m'agrada :-). Els de carn simplement faig un rostit, com explico aquí
El secret per fer tants canelons d'una tongada és disposar el farcit en una màniga pastissera. Tots us quedaran de la mateixa mida i s'emplenen en un moment. L'altre secret que tinc és que aquesta feina la fa en Jordi. Diu que és el secret perquè em quedin tan bons :-)

Canelons d'espinacs

Pel farcit:
  • espinacs frescos
  • panses
  • pinyons
  • pernil a daus ( millor poc i ibèric )
  • ceba
  • oli, sal , pebre
Preparació
  1. Posar les panses en remull.
  2. Netejar els espinacs amb abundant aigua, i bullir durant 10 m. Retirar del foc i escórrer en un colador.
  3. Picar la ceba ben fina.
  4. Posar oli d'oliva en un paella gran i sofregir la ceba. Quan estigui transparent, afegir el pernil
  5. Donar un parell de tombs i afegir els espinacs.
  6. Donar un parell de tombs i afegir les panses i els pinyons.
  7. En 5 minuts retinar del foc i deixar refredar
  8. Preparar la beixamel i afegir unes tres cullerades al farcit

Canelons de carn

Pel farcit 
  • 1,5 k de jarret de vedella
  • 1,5 de carn magra de porc
  • 3 cebes
  • 4 tomàquets
  • 1 cabeça d'alls sense pelar
  • canyella, romaní, farigola, llorer
  • conyac
  • sal, pebre, oli d'oliva extra verge.

Preparació
  1. En una cassola posar aproximadament unes 4-6 cullerades d'oli. Posar la carn i daurar.
  2. Afegir les cebes i els tomàquets a trossos, la cabeça d'alls
  3. Donar uns tombs, i quan es comenci a veure tendre la ceba afegir les herbes.
  4. Donar uns tombs i afegir el conyac.
  5. Deixar que evapori l'alcohol, salar i afegir el pebre i la canyella.
  6. Tapar. Abaixar el foc i deixar coure 3/4 o 1 hora, fins que la carn quedi tendra.
  7. Si es queda sense suc, afegir un got d'aigua
  8. Quan la carn sigui freda, passar per la picadora. 
  9. Fer la beixamel i afegir unes cullerades a la pasta


Per bullir la pasta dels canelons
  1. Agafar una olla gran.
  2. Quan bulli l'aigua, donar voltes a l'aigua amb una cullera. Així fa una espècie de remolí que fa que no s'enganxi la pasta.Anar afegint la pasta dels canelons una a una.
  3. En 10 minuts, retirar del foc, i refredar en aigua freda
  4. En un drap blanc, col.locar la pasta dels canelons.
  5. Quan sigui freda anar disposant el farcit i enrotllar
  6. Si els voleu congelar, és el moment de enrotllar-los un a un o en racions de 3 , amb paper film.

Si és per consumir al moment.
  • Pre-escalfar el forn a uns 180 graus.
  • En una safata disposar una capa fina de beixamel, i a sobre els canelons.
  • Cobrir amb la resta de beixamel, afegir el formatge ratllat i una mica de mantega i gratinar al forn durant uns 10 minuts o fins que agafi un bonic color. 
Les quantitats: ho faig realment a ull. Amb 1.200 k d'espinacs, + 1 ceba+ 150 gr. de panses + 100 gr de pinyons +  150 gr. de pernil surten 40 canelons d'espinacs
Respecte als de carn per cada quilo de carn en surten uns 25 canelons. Queda clar que segons com els ompliu.

Els canelons no resulten molt fotogènics :








Comentaris

Gemma ha dit…
M'encanten els canelons d'espinacs, són molt més lleugers que els clàssics de carn.
Bon Nadal i feliç 2013!
Pollet ha dit…
Els d'espinacs tb són els meus preferits !!!! m'encanta amb el contrast dolç de les panses i el gustet del pernil .
Gemma, Bon any 2013 !!!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir ...

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que...

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p...