Passa al contingut principal

Cuixa de pernil al forn. Maestro asador

Durant el mes de desembre he dedicat forces hores a estudiar, inclòs cap de setmana, amb el conseqüent abandonament de família i amics.
Mentre el Jordi  ha decidit que amb alguna cosa calia distreure's . I que millor que la nova joguina, el forn de llenya. Ha decidit convertir-se amb "maestro asador". 

Per això cal practicar molt i tant si hem practicat ! Perquè a ell el que li feia gràcia és anar introduint bitxos al forn quan més grans millor, mentre jo feia de mindundi , comprant, adobant, salpebrant, congelant ! Per uns dies s'ha invertit els papers.

I aquest són algunes de les especialitats que hem fet: costellam de porc al forn, cuixa de xai, costelles de xai, conill (s amb  plural) , una desena de pollastrons com a mínim, una orada de quasi dos quilos, escalivada, caldo, pastís de xocolata, llenties !!!!
 
El forn un cop encès i un cop cuit la peça principal, aguanta la calor aproximadament unes 15-24 hores, això si va disminuint i és el moment de coure, caldos, llegums, pastissos etc.

Però potser on vaig veure que la havia de recuperar el control de la MEVA cuina era quan vam coure una cuixa de pernil de 9 quilos Vam haver de desmuntar la  nevera, ja que s'ha de tenir en adob unes 48 hores.
 
En el forn de llenya ha tardat 4 hores en coure. En un forn normal, cal comptar uns 45 minuts per quilo. Això si, us recomano que ho proveu perquè queda deliciosa. Però intenteu comprar una cuixa una mica més petita

Ingredients
  • 1 cuixa de pernil
  • Per cada quilo de carn: una cullerada sopera de sal, una cullerada de té d'orenga, una cullerada de té de pebre.
  • Llar de porc ibèric ( uns 250 gr. aprox)
  • 1 litre de vi blanc o cava

Preparació
  1. 48 hores abans, repartiu la barreja de sal, pebre i orenga per la cuixa. 
  2. Després unteu generosament amb el llard i regueu amb el vi
  3. Cada 8 hores doneu la volta a la cuixa perquè quedi adobada per totes bandes
  4. Enceneu el forn. Aproximadament a 200 graus. Vigileu que no es cremi. Si es crema o es torra massa , tapar amb paper de plata.
  5. Aneu donant la volta i regueu de tant en tant amb el vi. Si cal afegiu una mica més de vi o conyac.
  6. Amb un termòmetre que es punxa a la carn podeu anar comprovant si es va coent . En punxar el termòmetre a la  carn, dona la temperatura interior de la peça i podeu saber si està o no cuita. Més o menys el porc estaria cuit a 85º però entre 60º i 75º ja ho podeu donar per cuit. I aneu en compte a no tocar l'os en mesurar, ja que us donaria una temperatura errònia.
 
Per acompanyar : pomes a talls, prunes i en una altra safata he preparat patates i cebes.


A les 4 hores ja estava cuita, però és clar, això depèn molt del forn i a més en el forn de llenya la temperatura és difícil de controlar.
M'han sortit aproximadament 30 racions . Ja podeu comptar que contents s'ha posat la família quan he començat a repartir tuppers :-)
  
He de dir que ha quedat estupenda. I que ho repetirem, a veure si podem trobar però cuixes una mica més petites :-)











Us animo a que ho proveu !!!!!!!!!!!!!. 

Comentaris

Gemma ha dit…
Cuit amb forn de llenya ha de ser tot molt més gustós!
Quina sort tenir un cuiner així, eh? ;)
Pollet ha dit…
Gemma, en el forn de llenya tot queda estupendo, és genial!!! Aquesta vegada vam usar fusta d'olivera i molt bo. I el cuiner dona molta feina :-)
Sergi ha dit…
Molt bo queda tot, pero una pregunta, a quina temperatura dinici el vas posar? i quanta estona precalentant?
Jo en tinc un, xo encara no he fet el pernil xo em fa por el tema de com aguntar la temperatura tantes hores.

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !