Passa al contingut principal

Tortell/s de Reis. Els tortells viatgers. 2013

Cada any, després dels àpats de Nadal, Sant Esteve, etc... la meva mare i jo tenim la mateixa conversa

Mama: Nena ( bitxarraco que passa del 40 ), aquest any faràs els tortells de reis o els compro
Nena ( o sigui jo ) : és clar, que els faré !!!!
Mama: Però tu tens molta feina , i molt per estudiar ....
Nena : (aquí és on el bitxarraco empollón dubte un moment )  Ummm, tens raó, aquest any ho porto fatal **** (no sé com m'ho monto però sempre tinc molt per estudiar....????)
Nena: bé, tampoc vaig tan malament ( un 9 de mitjana, estic en baixa forma, :-(((( ......). Si, si els faré !!!!! (amb determinació !)
Mama: Millor ! es que els comprats no valen res . Ahir vaig anar a la pastisseria xxx i tenien una pinta de cru ( o de cremats, o de secs o del que sigui segons l'any....)
Pollet: el que passa que aquest any vull innovar.
Família ( a coro ) : i perquè ? si vols fes el que vulguis i si vols innoves,  però, els de sempre els has de fer,,,,,, jo el vull el meu tortell de xocolata ( o de massapà , depèn de qui contesti), com cada any.
Pollet: bé, ja ho pensaré (amb veu de resignació...)
Mama: quedem, doncs que els fas tu, que no els compro........

Així, doncs ja veieu !!! la recepta de cada any :-). Aquí la teniu i també un pas a pas.

Aquest any, però en fer el massapà l'he trobat massa dolç i la proporció ha estat 150 d'ametlla per 125 de sucre.
I com no tenia aigua de taronger, li he posat un bon "chorretón" de licor de préssec !!!!! .
Un altre canvi ha estat, en comptes d'usar xocolata fondant, he usat nocilla i trossos de xocolata amb ametlla,  el tortell farcit de xocolata ha quedat amb el farcit més suau i amb un crec-crec molt interessant !
I com ha novetat he farcit un tortell de cabell d'àngel. Molt i molt bo :-).

Una altra qüestió és que cada any em costa més de trobar fruita confitada de qualitat. Fins i tot, els llocs de sempre, cada vegada tenen menys varietat perquè simplement no ho venen. És veritat que no sol agradar molt, però a casa ens encanta :-)

I ara bé la innovació més important !!!!! 
Quan ja tenia els tortells a punt d'entrar al forn a quarts de 10 del vespre, el meu forn s'ha mort !!!!! Terrorrrr ! I aleshores he pensat diferents opcions : encendre el forn de llenya, anar a casa la veïna.... finalment els he deixat llevar tota la nit i al matí he fet 40 km per anar a enfornar-los a casa la germaneta !!!

Tot i l'aventura de moure els tortells amb la forma ja donada i guarnits , aquest ha estat el resulta, pobrets una mica boterudets!!!!!

 




****: un empollón diu ho porto fatal quan veu que se li escapa la matrícula. M'ha anat realment fatal  és un notable i sssiiihh, més o menys vol dir matrícula segura!!!!!!

Comentaris

Gemma ha dit…
Tot i l'aventura del forn t'han quedat espectaculars! Sempre es treu temps d'on es pot per fer contents a la família, oi? ;)

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir ...

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que...

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p...