Passa al contingut principal

Paneer: formatge fresc hindú fet a casa

Portava temps buscant una manera de fer formatge a casa. Normalment faig els iogurt i queden deliciosos, tot i ser amb llet comprada a un super, el gust, sense acidesa, cremosos, res a veure amb els comprats.
Així que, investigant, vaig trobar una recepta que em va semblar senzilla i ràpida.


Els ingredients: 2 litres de llet , 1 llimona, dos iogurt i necessitarem com a estris, una olla, un colador, una gasa o drap blanc. De fet, si la llet fos fresca en afegir o la llimona o el iogurt hi hauria prou.

 

Sembla ser que no totes les marques funcionen. Sembla que amb les marques blanques de llet, moltes vegades no surt bé.

Es tracta d'escalfar la llet i quan sembli que comença a bullir, afegir el suc de la llimona i els iogurts. Immediatament la llet sembla que es talli i al cap de 10 minuts, quan el quall es separa ja totalment del sèrum, filtrar amb un colador on hi haurem posat la gasa a sobre, de manera que el sèrum es separarà del formatge. Passem el quall embolcallat amb el drap sota l'aigua freda.
Ho col.loquem sobre l'escorredor i posem un pes sobre el drap de manera que acabi d'escórrer el sèrum.

 I en 45 m. ja tindrem el nostre formatge de gust exquisit, a punt per menjar. Es pot menjar tant amb mel i nous, com amb preparacions salades, en amanides etc.De fet, aquest formatge es pot utilitzar en receptes de cuina en substitució de la ricotta.
Sembla que aquest formatge és molt apreciat pels vegetarians i de força tradició en la cultura hindú.


El sèrum es pot utilitzar per tornar a fer formatge, o per regar les plantes, per fer una beguda amb mel. Jo el vaig utilitzar per regar l'hort.
Ara toca investigar amb diferents gustos, llets etc....
La idea de la recepta la vaig treure de manera casual del blog  "Sabores de Viena", a qui dono les gràcies

Edito: post provant el panner.

Comentaris

Gemma ha dit…
Uau, no he fet mai formatge a casa... i no sembla complicat, només és qüestió de tenir els estris i el temps. Segur que queda un formatge boníssim, a més el deus poder aromatitzar com vulguis... Una proposta molt interessant!
Pollet ha dit…
Gemma, anima't, no és tant de temps, pensa que escalfar la llet i colar el quall pot ser tot plegat 15-20m. I reposar són 45 m més, però ja no has d'estar pendent, és més ràpid del que sembla :-). I de gust, genial !
Viena ha dit…
Te ha quedado estupendo Pollet. Solo por curiosidad, puedes pesarlo cada vez que lo hagas, de este modo, aprenderás qué marcas te dan mejor resultado.
Un beso.
Pollet ha dit…
Viena, muchas gracias, muy buena idea esto de pesarlo, lo tengo en cuenta para la próxima vez, que no está muy lejos :-)
SUSANNA ha dit…
HOLA POLLET, BONA TARDE

QUINA BONA RECEPTA, SEGUEIXO A VIENA, PERÒ AQUESTA EM VA PASSAR PER ALT,...NI HAN COPS QUE PER FEINA I ALTRES "HISTORIES"..NO ES POT ..

GRÀCIES A LES DUES CUINES, PER COMPARTIR AQUESTA FORMULA , I A LA QUE TINGUI UN " FORAT" LA PROBO,...

MIL PETONETS SUSANNA
Pollet ha dit…
Hola Susanna, gràcies per llegir-me !
doncs quan puguis prova aquesta recepta, ja veuràs és més fàcil i ràpida del que pot semblar en un principi
Petons !!
Unknown ha dit…
Hola, per l'institut ens han dit que em de fer un fortmage llavors en sembla bé aquesta pàgina, però et pregunto que quants dies pot durar a la nevera? l'hem d'entregar un dimarts quin dia seria el millor per fer-ho¿
Pollet ha dit…
Hola Sheis Candela, jo el faria un dia abans o dos com a molt.
Procura portar-lo dins d'una nevera pq no se't faci malbé pel camí
De fet, en teoria es podria curar, però jo no ho he provat mai.
És per un deure de classe ? que et vagi molt bé. Qualsevol pregunta, ja saps on soc :-)

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que