Ves al contingut principal

Paneer: formatge fresc hindú fet a casa

Portava temps buscant una manera de fer formatge a casa. Normalment faig els iogurt i queden deliciosos, tot i ser amb llet comprada a un super, el gust, sense acidesa, cremosos, res a veure amb els comprats.
Així que, investigant, vaig trobar una recepta que em va semblar senzilla i ràpida.


Els ingredients: 2 litres de llet , 1 llimona, dos iogurt i necessitarem com a estris, una olla, un colador, una gasa o drap blanc. De fet, si la llet fos fresca en afegir o la llimona o el iogurt hi hauria prou.

 

Sembla ser que no totes les marques funcionen. Sembla que amb les marques blanques de llet, moltes vegades no surt bé.

Es tracta d'escalfar la llet i quan sembli que comença a bullir, afegir el suc de la llimona i els iogurts. Immediatament la llet sembla que es talli i al cap de 10 minuts, quan el quall es separa ja totalment del sèrum, filtrar amb un colador on hi haurem posat la gasa a sobre, de manera que el sèrum es separarà del formatge. Passem el quall embolcallat amb el drap sota l'aigua freda.
Ho col.loquem sobre l'escorredor i posem un pes sobre el drap de manera que acabi d'escórrer el sèrum.

 I en 45 m. ja tindrem el nostre formatge de gust exquisit, a punt per menjar. Es pot menjar tant amb mel i nous, com amb preparacions salades, en amanides etc.De fet, aquest formatge es pot utilitzar en receptes de cuina en substitució de la ricotta.
Sembla que aquest formatge és molt apreciat pels vegetarians i de força tradició en la cultura hindú.


El sèrum es pot utilitzar per tornar a fer formatge, o per regar les plantes, per fer una beguda amb mel. Jo el vaig utilitzar per regar l'hort.
Ara toca investigar amb diferents gustos, llets etc....
La idea de la recepta la vaig treure de manera casual del blog  "Sabores de Viena", a qui dono les gràcies

Edito: post provant el panner.

Comentaris

Gemma ha dit…
Uau, no he fet mai formatge a casa... i no sembla complicat, només és qüestió de tenir els estris i el temps. Segur que queda un formatge boníssim, a més el deus poder aromatitzar com vulguis... Una proposta molt interessant!
Pollet ha dit…
Gemma, anima't, no és tant de temps, pensa que escalfar la llet i colar el quall pot ser tot plegat 15-20m. I reposar són 45 m més, però ja no has d'estar pendent, és més ràpid del que sembla :-). I de gust, genial !
Viena ha dit…
Te ha quedado estupendo Pollet. Solo por curiosidad, puedes pesarlo cada vez que lo hagas, de este modo, aprenderás qué marcas te dan mejor resultado.
Un beso.
Pollet ha dit…
Viena, muchas gracias, muy buena idea esto de pesarlo, lo tengo en cuenta para la próxima vez, que no está muy lejos :-)
SUSANNA ha dit…
HOLA POLLET, BONA TARDE

QUINA BONA RECEPTA, SEGUEIXO A VIENA, PERÒ AQUESTA EM VA PASSAR PER ALT,...NI HAN COPS QUE PER FEINA I ALTRES "HISTORIES"..NO ES POT ..

GRÀCIES A LES DUES CUINES, PER COMPARTIR AQUESTA FORMULA , I A LA QUE TINGUI UN " FORAT" LA PROBO,...

MIL PETONETS SUSANNA
Pollet ha dit…
Hola Susanna, gràcies per llegir-me !
doncs quan puguis prova aquesta recepta, ja veuràs és més fàcil i ràpida del que pot semblar en un principi
Petons !!
SheIs Candela ha dit…
Hola, per l'institut ens han dit que em de fer un fortmage llavors en sembla bé aquesta pàgina, però et pregunto que quants dies pot durar a la nevera? l'hem d'entregar un dimarts quin dia seria el millor per fer-ho¿
Pollet ha dit…
Hola Sheis Candela, jo el faria un dia abans o dos com a molt.
Procura portar-lo dins d'una nevera pq no se't faci malbé pel camí
De fet, en teoria es podria curar, però jo no ho he provat mai.
És per un deure de classe ? que et vagi molt bé. Qualsevol pregunta, ja saps on soc :-)

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …