Ves al contingut principal

Lasagna de pasta fresca amb espinacs, panses i pinyons

Des de que el Jordi em va portar farina d'Itàlia per fer pasta, i després vam comprar una màquina per donar forma a la pasta, no he parat de fer-ne. Normalment, però feia Fettucine i una vegada vaig fer ravioles, i aquesta vegada m'he animat a fer lasagna :-). Molt bona, us ho recomano !!!!!
Com veureu jo faig servir espinacs frescos. Per mi, són els més bons, però cal reconèixer que són pessadets de netejar. També val els que venen en bossa ja frescos o si voleu estalviar temps, els congelats.

La beixamel jo la faig al micro. No embruta gens i queda molt bé i sense grumolls. A casa agrada en molta quantitat i ben espessa. Fins i tot massa espessa pel meu gust. Si la voleu més lleugera poseu només 60 gr. de farina , això si, aleshores poseu només 60 gr. de mantega. per un litre de llet. Perquè la beixamel quedi bé cal que porti la mateixa quantitat de mantega i farina

Els espinacs també els coc al microones. Per coure verdura al vapor al micro, cal posar la verdura en un recipient adequat,  i tapar amb paper film. Feu dos o tres foradets al film i coure durant dos o tres minuts, segons la verdura. Per exemple, la mongeta tendra fresca necessita uns 6-7 minuts. Si la verdura és congelada necessita una mica menys, tot depèn del microones.

No saleu el farcit fins al final, ja que segons el pernil us pot quedar salat. A casa mengem més aviat amb poca sal i amb el gust del pernil en tenim prou. Evidentment, quan més bo sigui el pernil, molt millor.

Per 4 persones:
Per la pasta
300 gr. de farina de semolina fina o farina 00 o encara millor farina 0000
3 ous XL
una culleradeta d'oli
Pel farcit
700 gr d'espinacs frescos
150 gr de panses sense pinyol
75 gr. de pinyons
2 cebes
125 gr de pernil del país.
oli d'oliva
Per la beixamel
100 gr de farina
100 gr de mantega pomada
1 litre de llet
sal, pebre, nou moscada
Pel gratinat
Formatge per ratllar
Mantega

Preparació
Per la pasta
  • Pastar els ingredient amb la panificadora amb el programa de masses sense llevar, en el meu cas en el programa 12
  • Si no teniu panificadora o aquest programa, pastar els ingredients a ma
  • Si veieu que la massa queda massa granulada, afegir una mica d'aigua
  • Si queda massa líquida afegir una mica més de farina
  • Fer una bola amb la massa i deixar reposar com a mínim una 1/2 hora

Pel farcit
  • Rentar a consciència els espinacs (ja que acostumen a portar força terra)
  • Coure al vapor o al microones durant dos minuts. Poc temps, penseu que després es saltejaran i encara acabaran de coure al forn
  • En una paella, posar un parell de cullerades d'oli
  • Quan sigui calent, afegir la ceba tallada petitona.
  • Quan comenci a estar transparent, afegiu els espinacs, prèviament, picolats
  • Doneu un parell de voltes i afegiu el pernil a daus
  • Al cap de dos-tres minuts, afegiu les panses i al cap de uns dos o tres minuts, afegiu els pinyons. Doneu un parell de voltes i pareu el focs. En aquest moment, proveu com està de sal . Segons com sigui el pernil, no farà falta afegir res més.
Per la beixamel al microones.
  • Col.locar en un recipient amb capacitat mínima d'un litre i apte pel microones, la mantega. Fondre amb intervals de 30 segons, perquè no es cremi
  • Afegir la farina i batre ben bé amb unes baretes
  • Coure la farina i mantega durant un minut, però a intervals de 30 segons. És a dir, poseu 30 segons i engegueu. Quan es pari, esperar uns segons, i tornar a programar 30  segons.
  • Afegir el litre de llet.
  • Coure un minut. Retirar del microones i bateu amb la batedora elèctrica, procurant que no quedin grumolls. Tornar a introduir al microones i coeu un altre minut. Retirar i batre amb la batedora elèctrica. En total repetiu l'operació 4 o 5 vegades.
  • Afegiu  la sal, la nou moscada i el pebre blanc o negre. Coeu un altre minut, retireu i batre amb la batedora elèctrica. Coure un minut més, retirar i batre amb la batedora elèctrica. Repetiu l'operació 3 vegades. 
  • Ara coeu durant 5 minuts, però a intervals de 1 minuts. És a dir, coeu un minut, espereu uns 10-20 segons, coeu un altre minut...
  • Finalment retireu i bateu una vegada més amb la batedora elèctrica.
Muntatge de les capes
  • En aquest punt, tenim la bola de la pasta, el farcit fet i la beixamel feta.
  • Muntar la màquina de la pasta
  • Afagar un tros de pasta petit i passar per la màquina per netejar. Llenceu aquest tros de pasta
  • Enfarineu la superfície on treballeu i les mans. 
  • Dividiu la massa amb 6 o 7 parts, enfarineu la massa i aneu passant la pasta primer per el número 6 i després pel número 5. Talleu les làmines segons el vostre motlle
  • Ara ja podeu muntar la lasagna
  • Primer afegiu un parell de cullerades de beixamel al farcit d'espinacs perquè espessi
  • Afegiu una capa de beixamel al motlle on posareu la lasagna
  • Poseu una capa de pasta, una de farcit, una de pasta, una de farcit i finalment una de pasta. És a dir, dos pisos
  • Quan ho tingueu tot muntat, preescalfeu el forn a uns 180º de dalt i baix.
  • Cobriu amb la beixamel. Ratlleu el formatge i afegiu unes nous de mantega
  • Introduïu al forn, uns 20 m, procurant que no es torri massa la superfície.  
  
    Quan vull congelar la lasagna, ho faig just en el punt abans d'afegir la beixamel. Simplement, el dia que la vulgueu menjar, afegiu la beixamel i a gratinar. També ho he fet si en sobra amb la beixamel i el gratinat. També queda bé, però la beixamel té tendència a espessir massa. Congelat amb la beixamel és un plat ideal per posar al tupper.

    Espero que us agradi !!!!!

    Comentaris

    Gemma ha dit…
    Quina feinada fer la pasta fresca a casa, però el resultat val la pena, oi? T'ha quedat sensacional!
    La lasagna d'espinacs és la meva preferida, molt més que la de carn.
    Pollet ha dit…
    Gemma, en realiatat no és tant feina quan hi agafes el truc, i compensa molt !
    La d'espinacs tb és la meva preferida, tb els canelons d'espinacs els prefereixo als de carn, encara que a casa a tots els hi agrada més els de carm !!!
    Albota ha dit…
    Quin vici això de la pasta fresca!! no em donis idees... que amb el pa ja m'he embarracat prou...
    Ara bé, aquesta lassanya la penso fer, encara que sigui amb pasta comprada!
    cotó de sucre ha dit…
    Fa anys que tinc la màquina, la faig servir de tant en tant. Ara mateix la vaig a treure de l'armari i em poso a fer aquesta lassanya!!! i amb espinacs ben frescos que són els millors.
    Pollet ha dit…
    Albota, aquest farcit queda molt bé tb amb canelons, o per omplir unes crestes :-)

    Cotó de sucre, val la pena, quan li agafes el truc, ja no pares :-)
    ara em passo pel teu bloc que no el coneixo ;-)

    Translate

    Entrades populars d'aquest blog

    Salmo marinat amb soia, mel, all, cayena i sesam! Recepta guanyadora!

    Fa uns dies hi va haver un concurs a la ràdio, a RAC1, al programa Tot és possible , dins la secció de la Mireia Carbó !
    La temàtica receptes de peix fàcils i el premi super atractiu ! un un curs/taller de cuina a l'Escola de Cuina de Mireia Carbó

    Els que em coneixeu sabeu que sóc molt de peix i també de les receptes fit i si pot ser, amb no massa ingredients,,,, que m'estresso... així, dit i fet ! Vaig enviar aquesta recepta i amb gran alegria ... vaig guanyar :-)



    Aquí va la recepta !




    Salmó marinat amb soia, mel, all, cayena i sèsam!
    1. Deixem marinar el salmó 1 hora, amb la soia, mel, all, cayena i sèsam 2. Encenem el forn, dalt i baix, a 250 graus. Coem les cebes tallades en 4 parts 10 m al forn, posades a una safata 3. Afegim els tomàquets cirerols tallats per la meitat, i col·loquem el salmó a sobre amb la marinada i coem 15 m al forn! Podeu afegir uns espàrrecs verds. 4. Servir  Podeu afegir un polsim de sal, en compte, la soia és salada, o un polsim de pebre
    Com veieu molt simple…

    Calçots al microones.

    La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
    Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
    I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

    El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
    És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
    Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
    Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
    Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





    Crema de fredolics

    Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona.
    La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada.
    Ingredient ( per dues persones )
    uns 300 gr. de fredolics
    750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua)
    2 cebes
    sal
    pebre
    1 all
    julivert
    unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja )
    1 torrada
    oli verge d'oliva

    Preparació
    rentar els fredolicsseparar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aiguaEn una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure)Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'horaSalpebrar Triturar la sopaFer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldoAfegir la picada a la sopa/crema Af…