Vés al contingut principal

Crònica del taller de pa de Sant Jordi

Aquesta setmana he anat a fer un taller per aprendre a fer pa de Sant Jordi a l'Obrador.
Bé, el taller m'ha encantat. El primer perquè només entrar ja ens van donar un davantal, per tant, significava que cadascú es podria fer el seu pa i un cop cuit, emportar-lo a casa :-).


Després, les explicacions del mestre forner Pere Roche van ser genials. Al final del taller ens va fer una classe magistral de massa mare, fermentacions etc,,,,,,fantàstic !!!!



 
 Tal com ens van explicar, el pa de Sant Jordi va ser una creació del mestre forner Eduard Crespo  per encàrrec del gremi de flequers de Barcelona. Després la recepta és va divulgar per el gremi.
Aquest pa s’elabora a tot Catalunya per la Diada de Sant Jordi, però amb especial rellevància a Barcelona. El pa representa la bandera de Catalunya, amb quatre franges vermelles sobre un fons groc.De fet aquest anys el pa celebra el seu 25 aniversari.

Us deixo un vídeo del mateix Eduard Crespo realitzant el pa.



Es tracta de fer tres masses,a una se li afegeix formatge, a altra sobrassada i a la última que farà d'embolcall, se li afegeix sucre, mantega i nous.

Després cal estirar-les totes tres amb el corró i s'humitegen amb aigua perquè s'enganxin. Cal estirar la massa de formatge més llarga que la resta.
Es divideix en 5 parts i es munta la bandera. Finalment la massa de nous embolcalla el conjunt. Es deixa llevar fins que dobli la mida i s'enforna a 200º durant 40 minuts.








Les mesures per fer dos peces d'un kilo són aquestes :

Per la massa base:
1 kg de farina
200 g de ferments naturals (si no tenim, no posem res)
20 g de sal
600 g d’aigua

Pastem tota la massa i la dividim en tres trossos.

Per la massa de nous:
500 g de massa
150 g de nous
20 g de sucre
50 g de mantega
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)

Per la massa de formatge:
650 g de massa
175 g de formatge emmental o gouda
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Safrà
30 g d’aigua

Per la massa de sobrassada:
650 g de massa
175 g de sobrassada
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat) 


Si teniu facebook aquí teniu una crònica feta per propi forn L'obrador

Comentaris

Aquest pa, a més de patriòtic, ha d'estar boníssim!!! A veure si em surt tan bé com a tu! Una abraçada!
Gemma ha dit…
Ha quedat un pa preciós, segur que va ser un taller molt interessant.
I entre el formatge, la sobrassada i les nous, ha de quedar un pa super gustós!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Salmo marinat amb soia, mel, all, cayena i sesam! Recepta guanyadora!

Fa uns dies hi va haver un concurs a la ràdio, a RAC1, al programa Tot és possible , dins la secció de la Mireia Carbó !
La temàtica receptes de peix fàcils i el premi super atractiu ! un un curs/taller de cuina a l'Escola de Cuina de Mireia Carbó

Els que em coneixeu sabeu que sóc molt de peix i també de les receptes fit i si pot ser, amb no massa ingredients,,,, que m'estresso... així, dit i fet ! Vaig enviar aquesta recepta i amb gran alegria ... vaig guanyar :-)



Aquí va la recepta !




Salmó marinat amb soia, mel, all, cayena i sèsam!
1. Deixem marinar el salmó 1 hora, amb la soia, mel, all, cayena i sèsam 2. Encenem el forn, dalt i baix, a 250 graus. Coem les cebes tallades en 4 parts 10 m al forn, posades a una safata 3. Afegim els tomàquets cirerols tallats per la meitat, i col·loquem el salmó a sobre amb la marinada i coem 15 m al forn! Podeu afegir uns espàrrecs verds. 4. Servir  Podeu afegir un polsim de sal, en compte, la soia és salada, o un polsim de pebre
Com veieu molt simple…

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona.
La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada.
Ingredient ( per dues persones )
uns 300 gr. de fredolics
750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua)
2 cebes
sal
pebre
1 all
julivert
unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja )
1 torrada
oli verge d'oliva

Preparació
rentar els fredolicsseparar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aiguaEn una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure)Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'horaSalpebrar Triturar la sopaFer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldoAfegir la picada a la sopa/crema Af…

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !