Aquesta setmana he anat a fer un taller per aprendre a fer pa de Sant Jordi a l'Obrador.
Bé, el taller m'ha encantat. El primer perquè només entrar ja ens van donar un davantal, per tant, significava que cadascú es podria fer el seu pa i un cop cuit, emportar-lo a casa :-).
Després, les explicacions del mestre forner Pere Roche van ser genials. Al final del taller ens va fer una classe magistral de massa mare, fermentacions etc,,,,,,fantàstic !!!!
Tal com ens van explicar, el pa de Sant Jordi va ser una creació del mestre forner Eduard Crespo per encàrrec del gremi de flequers de Barcelona. Després la recepta és va divulgar per el gremi.
Aquest pa s’elabora a tot Catalunya per la Diada de Sant Jordi, però amb especial rellevància a Barcelona. El pa representa la bandera de Catalunya, amb quatre franges vermelles sobre un fons groc.De fet aquest anys el pa celebra el seu 25 aniversari.
Us deixo un vídeo del mateix Eduard Crespo realitzant el pa.
Es tracta de fer tres masses,a una se li afegeix formatge, a altra sobrassada i a la última que farà d'embolcall, se li afegeix sucre, mantega i nous.
Després cal estirar-les totes tres amb el corró i s'humitegen amb aigua perquè s'enganxin. Cal estirar la massa de formatge més llarga que la resta.
Es divideix en 5 parts i es munta la bandera. Finalment la massa de nous embolcalla el conjunt. Es deixa llevar fins que dobli la mida i s'enforna a 200º durant 40 minuts.
Les mesures per fer dos peces d'un kilo són aquestes :
Per la massa base:
1 kg de farina
200 g de ferments naturals (si no tenim, no posem res)
20 g de sal
600 g d’aigua
Pastem tota la massa i la dividim en tres trossos.
Per la massa de nous:
500 g de massa
150 g de nous
20 g de sucre
50 g de mantega
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Per la massa de formatge:
650 g de massa
175 g de formatge emmental o gouda
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Safrà
30 g d’aigua
Per la massa de sobrassada:
650 g de massa
175 g de sobrassada
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Si teniu facebook aquí teniu una crònica feta per propi forn L'obrador
Bé, el taller m'ha encantat. El primer perquè només entrar ja ens van donar un davantal, per tant, significava que cadascú es podria fer el seu pa i un cop cuit, emportar-lo a casa :-).
Després, les explicacions del mestre forner Pere Roche van ser genials. Al final del taller ens va fer una classe magistral de massa mare, fermentacions etc,,,,,,fantàstic !!!!
Tal com ens van explicar, el pa de Sant Jordi va ser una creació del mestre forner Eduard Crespo per encàrrec del gremi de flequers de Barcelona. Després la recepta és va divulgar per el gremi.
Aquest pa s’elabora a tot Catalunya per la Diada de Sant Jordi, però amb especial rellevància a Barcelona. El pa representa la bandera de Catalunya, amb quatre franges vermelles sobre un fons groc.De fet aquest anys el pa celebra el seu 25 aniversari.
Us deixo un vídeo del mateix Eduard Crespo realitzant el pa.
Es tracta de fer tres masses,a una se li afegeix formatge, a altra sobrassada i a la última que farà d'embolcall, se li afegeix sucre, mantega i nous.
Després cal estirar-les totes tres amb el corró i s'humitegen amb aigua perquè s'enganxin. Cal estirar la massa de formatge més llarga que la resta.
Es divideix en 5 parts i es munta la bandera. Finalment la massa de nous embolcalla el conjunt. Es deixa llevar fins que dobli la mida i s'enforna a 200º durant 40 minuts.
Les mesures per fer dos peces d'un kilo són aquestes :
Per la massa base:
1 kg de farina
200 g de ferments naturals (si no tenim, no posem res)
20 g de sal
600 g d’aigua
Pastem tota la massa i la dividim en tres trossos.
Per la massa de nous:
500 g de massa
150 g de nous
20 g de sucre
50 g de mantega
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Per la massa de formatge:
650 g de massa
175 g de formatge emmental o gouda
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Safrà
30 g d’aigua
Per la massa de sobrassada:
650 g de massa
175 g de sobrassada
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Si teniu facebook aquí teniu una crònica feta per propi forn L'obrador
Comentaris
I entre el formatge, la sobrassada i les nous, ha de quedar un pa super gustós!