Passa al contingut principal

Crònica del taller de pa de Sant Jordi

Aquesta setmana he anat a fer un taller per aprendre a fer pa de Sant Jordi a l'Obrador.
Bé, el taller m'ha encantat. El primer perquè només entrar ja ens van donar un davantal, per tant, significava que cadascú es podria fer el seu pa i un cop cuit, emportar-lo a casa :-).


Després, les explicacions del mestre forner Pere Roche van ser genials. Al final del taller ens va fer una classe magistral de massa mare, fermentacions etc,,,,,,fantàstic !!!!



 
 Tal com ens van explicar, el pa de Sant Jordi va ser una creació del mestre forner Eduard Crespo  per encàrrec del gremi de flequers de Barcelona. Després la recepta és va divulgar per el gremi.
Aquest pa s’elabora a tot Catalunya per la Diada de Sant Jordi, però amb especial rellevància a Barcelona. El pa representa la bandera de Catalunya, amb quatre franges vermelles sobre un fons groc.De fet aquest anys el pa celebra el seu 25 aniversari.

Us deixo un vídeo del mateix Eduard Crespo realitzant el pa.



Es tracta de fer tres masses,a una se li afegeix formatge, a altra sobrassada i a la última que farà d'embolcall, se li afegeix sucre, mantega i nous.

Després cal estirar-les totes tres amb el corró i s'humitegen amb aigua perquè s'enganxin. Cal estirar la massa de formatge més llarga que la resta.
Es divideix en 5 parts i es munta la bandera. Finalment la massa de nous embolcalla el conjunt. Es deixa llevar fins que dobli la mida i s'enforna a 200º durant 40 minuts.








Les mesures per fer dos peces d'un kilo són aquestes :

Per la massa base:
1 kg de farina
200 g de ferments naturals (si no tenim, no posem res)
20 g de sal
600 g d’aigua

Pastem tota la massa i la dividim en tres trossos.

Per la massa de nous:
500 g de massa
150 g de nous
20 g de sucre
50 g de mantega
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)

Per la massa de formatge:
650 g de massa
175 g de formatge emmental o gouda
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat)
Safrà
30 g d’aigua

Per la massa de sobrassada:
650 g de massa
175 g de sobrassada
15 g de llevat (si ja hem afegit ferments naturals a la massa base, només li posem la meitat de llevat) 


Si teniu facebook aquí teniu una crònica feta per propi forn L'obrador

Comentaris

Aquest pa, a més de patriòtic, ha d'estar boníssim!!! A veure si em surt tan bé com a tu! Una abraçada!
Gemma ha dit…
Ha quedat un pa preciós, segur que va ser un taller molt interessant.
I entre el formatge, la sobrassada i les nous, ha de quedar un pa super gustós!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona. La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada. Ingredient ( per dues persones ) uns 300 gr. de fredolics 750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua) 2 cebes sal pebre 1 all julivert unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja ) 1 torrada oli verge d'oliva Preparació rentar els fredolics separar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aigua En una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure) Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'hora Salpebrar Triturar la sopa Fer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldo Afegir ...

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que...

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p...