Ves al contingut principal

Dijous, arròs de peix !

Tradicionalment, en molts restaurants de Catalunya el dijous es serveix paella o arròs a la cassola.


Normalment, però jo l'arròs el faig un dissabte o diumenge. Divendres o dissabte puc anar a comprar tranquil.lament el peix, fer el fumet etc.
Pels ingredients, però, és més una paella o arròs de festa ;-)

Tot i que em costaria dir quin és el meu plat preferit ( sóc de bon menjar !!!) , els arrossos crec que podrien entrar en els primers llocs del meu rànquing. :-)


El fumet el faig servir casolà. Vaig guardant els caps lluç, rap etc, al congelador i quan en tinc uns quants preparo fumet per unes quantes vegades.
El mateix faig amb el sofregit. En preparo  més del compte i en congelo en les racions adequades. Per cert, que el sofregit el faig al forn !!!!!
De fet, aquestes serien les tasques més entretingudes de fer un arròs o un rossejat de peix.

Quan un dia de festa em llevo amb un antuix d'arròs, fideuà o rossejat, treien del congelador el fumet i el sofregit, la resta és un pim-pam :-)

Pel fumet:
caps de peix (blanc, jo no uso les espines i els caps del peix blau, massa fort pel meu gust)
caps de gambes, llagostins etc..
uns grans de pebre negre
1 ceba, 1 tomàquet i aleshores alguna branca verda, una mica de porro, o api, julivert etc

Posar en una olla els caps i les herbes. Cobrir amb aigua i quan arrenqui el bull comptar uns 20 minuts
Anar espumant, si cal.
No sobrepassar el temps ja que sinó pot agafar un gust amargant

Pel sofregit
Encara que sembli estrany faig el sofregit al forn
En una safata, col.loco uns 10-12 tomàquets ben madurs tallats pel mig. Salpebro i afegeixo una culleradeta de sucre, un raig d'oli i una mica de pebre negre
Tallo ben petites dos cebes, 2 allets i un pebrot verd
Ho col.loco sobre els tomàquets i a coure al forn de dalt i baix, a 180º durant uns 40 minuts
Quan fred ho trituro amb la batedora. Si voleu ho podeu colar amb un xino perquè quedi més fi

Per l'arròs ( per 6)
  • 750 gr d'arròs bomba
  • 12 cullerades de sofregit
  • 2 sípies de platja
  • 6 escamarlans i 6 gambes vermelles ( o més segons el pressupost)
  • 1 quilo de musclos
  • cloïsses
  • 750 gr de llagostins
  • fumet ( 2,5 vegades el pes de l'arròs aproximadament)

  1. Pelar els llagostins. Es pot guardar el cap per fer el fumet.
  2. Netejar i obrir els musclos en una olla. Jo espero que estigui calenta l'olla i aboco els musclos nets, sense res més. Tant punt es obren, retiro els musclos i reservo el caldo que han deixat anar. Cal col.lar-lo per evitar que hi caigui terra etc. El mateix procediment per les cloïsses
  3. Afegir 3 cullerades d'oli d'oliva extra verge
  4. Passar ràpidament per la cassola les gambes i els escamarlans, sense que es facin molt, només per donar una mica de color i donar gust a l'oli
  5. Tallar les sípies i sofregir. 
  6. Quan comenci a estar tendres, afegir el sofregit i donar unes voltes.
  7. Pre-escalfar el forn de dalt.
  8. Afegir l'arròs i donar unes voltes perquè agafi color. Podeu afegir un xic de pebre vermell  no picant per acabar de donar color. A mi no m'agrada els colorants grocs per donar color, també hi podeu afegir safrà.
  9. Afegir el fumet (que tindrem ben calent).
  10. Un cop passats els primers 5 minuts anar afegint el marisc reservat, afegint, primer els escamarlans, les gambes.
  11. Els primers 10 minuts cal que el foc estigui alt i després abaixar el foc. Afegir els musclos, les cloïsses i els llagostins.
  12. Als 15 minuts entrar la paella al forn perquè s'acabi de fer. Als 5 minuts treure del forn, tapar amb un drap net i servir al cap de 5 minuts.





Aquesta vegada ho he acompanyat, d'una bona amanida i d'un vi d'una bodega petita de l'Aragò, en concret a la zona del Somonano que treballen molt bé i que m'agraden força els vins que fan : Inès de Monclús, en concret el blanc Chardonay amb Garnatxa.
Vins ben fets a un preu molt raonable.
A més tenen restaurant i es dina francament bé, tracte familiar i menjar exquisit. La Mercedes, la persona que porta la bodega, és encantadora i us atendrà perfectament.
Al mateix, poble, Radiquero també es fan uns formatges molt bons.
Un cap de setmana que us recomano.  !!!!!!!!

Comentaris

Marina A.F. ha dit…
Hola Lina! Encara no coneixia el teu blog i m'agrada! I l'arrosset... també! Ara ja tens una nova seguidora. Petons!
Gemma ha dit…
Dona, és que aquesta paella és de diumenge!!!!!!
L'arròs de dijous és de sobres per fer net de nevera ;)
ANNAFS ha dit…
Un arròs molt bo! El que m' ha sorpès es fer el sofregit al forn, no ho he fet mai.
Teresa ha dit…
Què bona està la pella! aquesta és ben complerta i ben acompanyada!! durant la stmana no puc fer-la... però ahir no va faltar!!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Salmo marinat amb soia, mel, all, cayena i sesam! Recepta guanyadora!

Fa uns dies hi va haver un concurs a la ràdio, a RAC1, al programa Tot és possible , dins la secció de la Mireia Carbó !
La temàtica receptes de peix fàcils i el premi super atractiu ! un un curs/taller de cuina a l'Escola de Cuina de Mireia Carbó

Els que em coneixeu sabeu que sóc molt de peix i també de les receptes fit i si pot ser, amb no massa ingredients,,,, que m'estresso... així, dit i fet ! Vaig enviar aquesta recepta i amb gran alegria ... vaig guanyar :-)



Aquí va la recepta !




Salmó marinat amb soia, mel, all, cayena i sèsam!
1. Deixem marinar el salmó 1 hora, amb la soia, mel, all, cayena i sèsam 2. Encenem el forn, dalt i baix, a 250 graus. Coem les cebes tallades en 4 parts 10 m al forn, posades a una safata 3. Afegim els tomàquets cirerols tallats per la meitat, i col·loquem el salmó a sobre amb la marinada i coem 15 m al forn! Podeu afegir uns espàrrecs verds. 4. Servir  Podeu afegir un polsim de sal, en compte, la soia és salada, o un polsim de pebre
Com veieu molt simple…

Crema de fredolics

Hola us presento una crema de fredolics que vaig fer ja fa dies, amb els que vaig comprar a Solsona.
La recepta me la van explicar en la mateixa exposició de bolets, jo simplement he afegit una picada.
Ingredient ( per dues persones )
uns 300 gr. de fredolics
750 ml de caldo de pollastre o verdures ( o aigua)
2 cebes
sal
pebre
1 all
julivert
unes 12 atmelles torrades ( o pinyons o avellanes o barreja )
1 torrada
oli verge d'oliva

Preparació
rentar els fredolicsseparar uns 50 gr de fredolics , els que veieu més macos i saltar en una paella amb una mica d'oli, fins que deixin anar l'aiguaEn una olla, posar un raig d'olli i saltar la ceba tallada menuda, quan comenci agafar color, afegir els fredolics (els 250 gr. que estan sense coure)Després de 8 -10 minuts afegir el caldo de pollastre ben calent i deixar coure 1/4 d'horaSalpebrar Triturar la sopaFer la picada amb l'all, el julivert, la torrada i les atmelles i una mica de caldoAfegir la picada a la sopa/crema Af…

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !