Tradicionalment, en molts restaurants de Catalunya el dijous es serveix paella o arròs a la cassola.
Normalment, però jo l'arròs el faig un dissabte o diumenge. Divendres o dissabte puc anar a comprar tranquil.lament el peix, fer el fumet etc.
Pels ingredients, però, és més una paella o arròs de festa ;-)
Tot i que em costaria dir quin és el meu plat preferit ( sóc de bon menjar !!!) , els arrossos crec que podrien entrar en els primers llocs del meu rànquing. :-)
El fumet el faig servir casolà. Vaig guardant els caps lluç, rap etc, al congelador i quan en tinc uns quants preparo fumet per unes quantes vegades.
El mateix faig amb el sofregit. En preparo més del compte i en congelo en les racions adequades. Per cert, que el sofregit el faig al forn !!!!!
De fet, aquestes serien les tasques més entretingudes de fer un arròs o un rossejat de peix.
Quan un dia de festa em llevo amb un antuix d'arròs, fideuà o rossejat, treien del congelador el fumet i el sofregit, la resta és un pim-pam :-)
Pel fumet:
caps de peix (blanc, jo no uso les espines i els caps del peix blau, massa fort pel meu gust)
caps de gambes, llagostins etc..
uns grans de pebre negre
1 ceba, 1 tomàquet i aleshores alguna branca verda, una mica de porro, o api, julivert etc
Posar en una olla els caps i les herbes. Cobrir amb aigua i quan arrenqui el bull comptar uns 20 minuts
Anar espumant, si cal.
No sobrepassar el temps ja que sinó pot agafar un gust amargant
Pel sofregit
Encara que sembli estrany faig el sofregit al forn
En una safata, col.loco uns 10-12 tomàquets ben madurs tallats pel mig. Salpebro i afegeixo una culleradeta de sucre, un raig d'oli i una mica de pebre negre
Tallo ben petites dos cebes, 2 allets i un pebrot verd
Ho col.loco sobre els tomàquets i a coure al forn de dalt i baix, a 180º durant uns 40 minuts
Quan fred ho trituro amb la batedora. Si voleu ho podeu colar amb un xino perquè quedi més fi
Per l'arròs ( per 6)
Aquesta vegada ho he acompanyat, d'una bona amanida i d'un vi d'una bodega petita de l'Aragò, en concret a la zona del Somonano que treballen molt bé i que m'agraden força els vins que fan : Inès de Monclús, en concret el blanc Chardonay amb Garnatxa.
Vins ben fets a un preu molt raonable.
A més tenen restaurant i es dina francament bé, tracte familiar i menjar exquisit. La Mercedes, la persona que porta la bodega, és encantadora i us atendrà perfectament.
Al mateix, poble, Radiquero també es fan uns formatges molt bons.
Un cap de setmana que us recomano. !!!!!!!!
Normalment, però jo l'arròs el faig un dissabte o diumenge. Divendres o dissabte puc anar a comprar tranquil.lament el peix, fer el fumet etc.
Pels ingredients, però, és més una paella o arròs de festa ;-)
Tot i que em costaria dir quin és el meu plat preferit ( sóc de bon menjar !!!) , els arrossos crec que podrien entrar en els primers llocs del meu rànquing. :-)
El fumet el faig servir casolà. Vaig guardant els caps lluç, rap etc, al congelador i quan en tinc uns quants preparo fumet per unes quantes vegades.
El mateix faig amb el sofregit. En preparo més del compte i en congelo en les racions adequades. Per cert, que el sofregit el faig al forn !!!!!
De fet, aquestes serien les tasques més entretingudes de fer un arròs o un rossejat de peix.
Quan un dia de festa em llevo amb un antuix d'arròs, fideuà o rossejat, treien del congelador el fumet i el sofregit, la resta és un pim-pam :-)
Pel fumet:
caps de peix (blanc, jo no uso les espines i els caps del peix blau, massa fort pel meu gust)
caps de gambes, llagostins etc..
uns grans de pebre negre
1 ceba, 1 tomàquet i aleshores alguna branca verda, una mica de porro, o api, julivert etc
Posar en una olla els caps i les herbes. Cobrir amb aigua i quan arrenqui el bull comptar uns 20 minuts
Anar espumant, si cal.
No sobrepassar el temps ja que sinó pot agafar un gust amargant
Pel sofregit
Encara que sembli estrany faig el sofregit al forn
En una safata, col.loco uns 10-12 tomàquets ben madurs tallats pel mig. Salpebro i afegeixo una culleradeta de sucre, un raig d'oli i una mica de pebre negre
Tallo ben petites dos cebes, 2 allets i un pebrot verd
Ho col.loco sobre els tomàquets i a coure al forn de dalt i baix, a 180º durant uns 40 minuts
Quan fred ho trituro amb la batedora. Si voleu ho podeu colar amb un xino perquè quedi més fi
Per l'arròs ( per 6)
- 750 gr d'arròs bomba
- 12 cullerades de sofregit
- 2 sípies de platja
- 6 escamarlans i 6 gambes vermelles ( o més segons el pressupost)
- 1 quilo de musclos
- cloïsses
- 750 gr de llagostins
- fumet ( 2,5 vegades el pes de l'arròs aproximadament)
- Pelar els llagostins. Es pot guardar el cap per fer el fumet.
- Netejar i obrir els musclos en una olla. Jo espero que estigui calenta l'olla i aboco els musclos nets, sense res més. Tant punt es obren, retiro els musclos i reservo el caldo que han deixat anar. Cal col.lar-lo per evitar que hi caigui terra etc. El mateix procediment per les cloïsses
- Afegir 3 cullerades d'oli d'oliva extra verge
- Passar ràpidament per la cassola les gambes i els escamarlans, sense que es facin molt, només per donar una mica de color i donar gust a l'oli
- Tallar les sípies i sofregir.
- Quan comenci a estar tendres, afegir el sofregit i donar unes voltes.
- Pre-escalfar el forn de dalt.
- Afegir l'arròs i donar unes voltes perquè agafi color. Podeu afegir un xic de pebre vermell no picant per acabar de donar color. A mi no m'agrada els colorants grocs per donar color, també hi podeu afegir safrà.
- Afegir el fumet (que tindrem ben calent).
- Un cop passats els primers 5 minuts anar afegint el marisc reservat, afegint, primer els escamarlans, les gambes.
- Els primers 10 minuts cal que el foc estigui alt i després abaixar el foc. Afegir els musclos, les cloïsses i els llagostins.
- Als 15 minuts entrar la paella al forn perquè s'acabi de fer. Als 5 minuts treure del forn, tapar amb un drap net i servir al cap de 5 minuts.
Aquesta vegada ho he acompanyat, d'una bona amanida i d'un vi d'una bodega petita de l'Aragò, en concret a la zona del Somonano que treballen molt bé i que m'agraden força els vins que fan : Inès de Monclús, en concret el blanc Chardonay amb Garnatxa.
Vins ben fets a un preu molt raonable.
A més tenen restaurant i es dina francament bé, tracte familiar i menjar exquisit. La Mercedes, la persona que porta la bodega, és encantadora i us atendrà perfectament.
Al mateix, poble, Radiquero també es fan uns formatges molt bons.
Un cap de setmana que us recomano. !!!!!!!!
Comentaris
L'arròs de dijous és de sobres per fer net de nevera ;)