Passa al contingut principal

Panellets, castanyes, moniatos .... i trucs !

A vegades em pregunto perquè aquests dolços de temporada, de dies, concrets, no es fan la resta de l'any: coques de Sant Joan, Tortell de Reis, Panellets, sembla que esperin la seva data, el seu dia, per sortir, per estar al seu punt just, que venen de gust !


Així, impacient, per fer panellets. Aquest any he fet la recepta de sempre, però en més quantitat i he fet els clàssics, els de pinyons, els que venen més de gust !!!!!

L'únic incovenient és el preu del pinyo nacional !  En compte amb els pinyons de fora, simplement perquè no són tan bons. Podeu doncs fer meitat pinyó i meitat ametlla, que són també molt bons


Aquí teniu les quantitats per uns 65 panellets,...... i algun per la cuinera ;-) . I us porto uns trucs per que us enganxin bé els pinyons, .... i per coure castanyes i moniatos de manera pim, pam al microones.

Ingredients:

375gr. d' ametlla marcona mòlta
150gr. de patata cuita
300 gr. de sucre llustre
2 rovells d'ous
1cullaredeta de sucre de vainilla
550 gr. de pinyons del país + 4-5 ous per decorar

Preparació: 


  1. Primer barrejar el rovell i el sucre i després incorporà la patata. Finalment incorpora l'ametlla i el sucre de vainilla.
  2. Deixeu-ho reposar 24 hores a la nevera
  3. Feu les boles. Jo, perquè siguin iguals, les he pesat un 12 gr.
  4. Escalfeu el forn de dalt a 200 graus
  5. Per fer els de pinyons, agafeu un bol i poseu els pinyons amb dos rovells d'ou. En un altre bol poseu la clara d'ou. TRUC: un cop passat per la clara els disposeu en un plat i deixeu que s'assequi uns minuts !!!. Ja veureu que bé s'enganxen després !!!
  6. Passeu les boles per la clara i després pel bol de rovell i pinyons, s'enganxen sols. Poseu-los a una safata al forn (amb una làmina de silicona si teniu).
  7. Coure els panellets de pinyons durant 5-10 m.
  8. Pels de la forma de bolet, feu les boles i amb una ampolla de cava mullada amb aigua calenta feu la forma. Cada vegada que feu un panellet, torneu l'ampolla a l'aigua calenta. Pinteu la part de sobre amb xocolata desfeta al microones (durant uns 30 segons ).
  9. Poseu-los a una safata al forn (amb una làmina de silicona si teniu) i els coeu 5-10 m.
  10. Pels de cirera, poseu una cirera sobre la bola i coure de 5 a 10 m al forn
Si voleu fer trufes i cocos, la recepta aquí 



TRUCS: 
Per coure moniatos al microones. 
Rentar els moniatos amb un raspellet, embolicar-los un a un en paper film i disposar al plat del microones. Més o menys coure durant 12 m. Treure del microones i deixar reposar, embolicats encara.

Per coure castanyes
Rentar les castanyes, fer un tall a cadascuna, disposar en un plat o recipient pla, apte pel microones. Esquitxar-les lleugerament amb aigua. Després tapar, amb una tapa de plàstic, tipus microones, o amb paper film, però deixant alguns foradets. Coure durant uns 2-3 minuts i deixar tapadetes 5 minuts més.


Cada microones és un món i cal fer proves  per tenir els temps estudiats !!!
Per que s'enganxin els pinyons als panellets.
Passar les boles per clara d'ou.
Deixar-les assecar uns minuts a un plat
Passar les boles per un recipient on hi hagi els pinyons barrejats amb rovell d'ous
 




 Jo he maridat aquests postres amb un moscatell de la zona de Campo de Borja, amb 90 dies de barrica, comprat en una sortida de cap de setmana !


 

Feliç Castanyowen !!!

Comentaris

Faré proves amb això de coure castanyes al microones! Uns panellets preciosos!
Unknown ha dit…
castanyes al microones???? no ho hauria dit mai!
de totes maneres, jo les faig en una castanyera, una paella plena de forats, perquè quan les feia al forn m'explotaven, tot i haver fet talls

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no ! També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió. Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona. En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn Ingredients  Una espatlla de porc d'uns 5 quilos Per aquesta quantitat de carn: 2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè) 2 de pebre negre 2 cullerades soperes d'orenga 2 gots de vi blanc o cava  mig got d'oli llard de porc mig got d'aigua 2 cullerades de me Preparació 48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oli Pinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cava Cada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera 24 hores abans, tallar la p

Xai al forn. Espatlla o cuixa.

.... Al forn de llenya o al forn convencional. Ingredients:  espatlla o cuixa de xai. Jo prefereixo l'espatlla, però això va a gustos. Sal, oli, pebre, 1-2 fulles de llorer, una mica de romaní i farigola, alls, vi o cava o conyac, aigua. Preparació: Unes hores abans, amarar el xai. Salpebrar, pelar els alls i anar afegim pels talls. Afegir una o dues fulles de llorer esmicolades, i una mica de romaní i farigola, només d'una branca petita. Si afegiu massa herbes, tindrà el gust de les herbes però no pas del xai. Regar amb mig got de vi, cava o conyac Regar amb oli d'oliva extra verge.  Pre-escalfar el forn. En el cas de llenya, esperar que estigui a uns 200º. Introduir el xai, en el cas del forn de llenya, introduir tapat amb paper de plata, perquè no es cremi. Anar vigilant que no es quedi sense suc. Anar afegint aigua, o aigua barrejada amb vi o cava, quan veieu que es queda sense suc. Cal afegir mig got cada vegada, sinó en comptes de fet al forn us que

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-( Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots. I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ? El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí . És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli. Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill. Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet ! Per acompanyar salsa romesco , com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts , simplement amb una mica de sal !