Ves al contingut principal

Pastís de Santiago.

Aquesta deu ser de les poques receptes que apareixen al B.O.E, però no fa falta, llegir un document super avorrit, us ho explico en un plis plas !


És un pastí molt fàcil, més del que pugui semblar a primera vista. La preparereu amb menys de 10 minuts més el temps de cocció i realment espectacular !

En tenia moltes ganes, des de que en vaig menjar dia si, dia també quan vaig fer el Camí de Sant Jaume, al 2011. Potser per aquesta raó, després del camí vaig venir amb el mateix pes que m'en vaig anar ;-)

L'ametlla la podeu moldre vosaltres mateixos, aleshores procureu fer-ho en diferents vegades de manera que no us quedi tota de la mateixa mida, que es noti al menjar el pastís, diferents textures de l'ametlla.
Jo  l'he comprat molta , però he barrejat ametlla amb trosset i crec que ha quedat molt bé.

Com veieu, per fer el dibuix de la creu, jo he utilitzat unes creus d'alumini que vaig comprar a Santiago, però podeu fer-la de cartró o paper de cuina, al google en trobareu de totes mides, simplement imprimiu i retalleu (Aquí en teniu una )

Per aromatitzar el pastís podeu usar canyella, però també llimona o algun licor. Per mi aquestes dues opcions amaguen una mica el gust de l'ametlla, m'agrada més només amb canyella i tampoc de manera excessiva

Ingredients.
  • 160 gr d'ametlla mòlta crua
  • 40 gr d'ametlla en trossets crua
  • 200 gr de sucre llustre + 1 cullerada per després fer la creu
  • 4 ous
  • 1/2 culleradeta de canyella
  • una mica de mantega per el motlle

 Preparació
  1. Pre-escalfar el forn de baix. a 200º
  2. Barrejar els ous amb el sucre, afegir l'ametlla i la canyella i barrejar bé, simplement amb una forquilla
  3. Col.locar en un motlle apte pel forn, prèviament untat amb mantega perquè no s'enganxi
  4. Introduir el pastís al forn
  5. Quan més o menys porti uns 15-17 minuts , encendre el gratinador, perquè agafi una mica de color.
  6. Aproximadament uns 22 minuts de forn en total. Procureu que us quedi excessivament feta, perquè no us quedi seca
  7. Un cop freda, desmotllar i abans de servir, col.loqueu una creu típica de Santiago sobre el pastís, en un col.lador posar la cullerada de sucre lluste perquè no us quedin grumolls, i anar donant copets suaus al col.lador, perquè un caigui el sucre repertit,  retirar amb cura la creu perquè us quedi el dibuix de la creu sobre el pastís. 



El pastís que vaig fer aquesta vegada va ser en un motlle petit, usant la meitat dels ingredients.










Comentaris

No l'he preparat mai i m'agrada molt! Gràcies per la recepta!!! Una abraçada!

Translate

Entrades populars d'aquest blog

Calçots al microones.

La combinació d'estar sense forn , sense màquina de pa i recuperant-me dels excessos de nadal, sumat a fer turisme = cuina de supervivència, planxa i verdures, i per tant cuino poc i publico poc :-(
Però després de fer calçotada fa uns dies, no puc evitar endur-me uns calçots.
I com ells puc coure ? per què no al microones, si es pot fer una escalivada ....... ?

El procediment, com quan ells faig al forn normal, explicat aquí.
És a dir, es treu la primera capa i la terra, es talla una mica la part verda i es col.loca a una safata apte pel microones. A sobre un raig d'oli.
Temps de cocció 10 minuts a 100% de potència ( microones de 900 W ) i 6 minuts de grill.
Com els calçots es entren al micro nets i amb la primera capa treta, doncs es poden menjar amb forquilla i ganivet !
Per acompanyar salsa romesco, com acostumo i aquesta vegada acompanyat de rap al vapor, fet a l'estoig lékué durant 3 minuts, simplement amb una mica de sal !





Pernil o espatlla al forn de....

llenya o no !
També es pot fer amb cuixa, però tingueu en compte que la cuixa pot pesar uns 9 quilos. Aquesta espatlla pesava 5 quilos. A part l'espatlla és molt més gustosa, en la meva opinió.
Quan vaig fer la cuixa vaig haver de desmuntar la nevera. Tal com sona.

En el forn de llenya l'espatlla tarda 3:30 i la cuixa 4:30 aprox. En el forn de casa, heu de comptar 1 hora per quilo de carn



Ingredients 
Una espatlla de porc d'uns 5 quilosPer aquesta quantitat de carn:2 culleradetes i mitjà de sal ( la cullera de té, no de cafè)2 de pebre negre2 cullerades soperes d'orenga2 gots de vi blanc o cava mig got d'olillard de porcmig got d'aigua2 cullerades de me Preparació
48 hores abans de coure l'espatlla, barrejar en un got la sal, el pebre, l'orenga i l'oliPinta l'espatlla amb aquesta barreja i mullar amb el vi o cavaCada tant, anar donar voltes a l'espatlla. Es guarda a la nevera24 hores abans, tallar la part de pell en diagonal, fent uns rombes.…

Bacallà fresc, marinat cassolà

Tenia ganes de marinar un bacallà fresc tal com fem amb el salmó. Així que mans a l'obra !!!!

Ingredients 1 bacallà fresc, net d'espines i cap i separat en dos lloms300 gr de sucre250 gr de sal de cuinapebres de colors en graoli d'olivaPer servir : tomàquet kumato, torradetes, olivadaPreparació
En primer lloc netejar d'espines. Jo faig servir unes pinces especials per aquesta tasca
Aquí veieu que vaig fer servir tot el bacallà, però si heu d'escollir feu la cuaPosar una capa de film, una capa de la barreja de sal i sucre, posar el bacallà i cobrir amb la barreja de sal i sucre. Procedir amb cadascun dels llomsEmbolcallar bé i col.locar en una safata a la nevera Ho deixeu aproximadament unes 18 hores. Deixa anar molta aigua així que de tant en tant, anar treien l'aigua que deixa anarA les 18 hores, netejar amb un paper de cuina el sobrant de sal i sucre i tornar a embolcallar els lloms amb paper filmUna altra cop a la nevera, unes 8 horesAl cap de 8 hores, tallar el …